Toeslag, uitkering en bijstand
Hieronder ziet u de vragen en antwoorden bij dit onderwerp en daaronder ziet u de organisaties die u mogelijk verder kunnen helpen.
Bijstand
Bijstand is een uitkering van de gemeente. U kunt bijstand aanvragen als u geen geld heeft om van rond te komen. De bijstandsuitkering is bedoelt als tijdelijke hulp, tot u zelf weer genoeg geld verdient. De ISD Brabantse Wal (sociale dienst) en het Werkcentrum kunnen u helpen bij het vinden van passend werk.
Of u financiële bijstand krijgt hangt af van de voorwaarden. Kijk voor meer informatie over bijstand op de website van de Rijksoverheid of op de webpagina over bijstand van de ISD Brabantse Wal. Op de website van de ISD kunt u ook de aanvraag van bijstand regelen.
Kinderbijslag
Ouders die in Nederland wonen en/of in Nederland werken hebben meestal recht op kinderbijslag voor thuiswonende kinderen onder de 18 jaar. Ook als het niet uw eigen kind is, maar bijvoorbeeld een pleegkind of een stiefkind.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) regelt de kinderbijslag. Zij storten het iedere 3 maanden op uw rekening. Voor uw eerste kind moet u zelf kinderbijslag aanvragen, dit kan via de website van de SVB. U krijgt hierover vanzelf een brief van de SVB. Als u een tweede of volgend kind krijgt hoeft u niets te doen. De SVB past het dan voor u aan.
Heeft u een thuiswonend kind met een ziekte of beperking? Dan krijgt u misschien dubbele kinderbijslag. U krijgt dan 2 keer zoveel geld om te helpen bij de extra kosten die u heeft. Dit kan alleen als uw kind bij u thuis woont en tussen de 3 en 18 jaar oud is. Neem voor meer informatie contact op met de SVB of kijk op de webpagina van SVB over dubbele kinderbijslag.
Als uw kind 18 is geworden, krijgt u geen kinderbijslag meer. Zit uw kind op de middelbare school? Dan kan het een tegemoetkoming voor schoolkosten aanvragen.
Kijk voor meer informatie over kinderbijslag en alle voorwaarden op de website van Rijksoverheid.
Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget is geld van de Rijksoverheid voor gezinnen met kinderen met een lager inkomen. Elk gezin met kinderen onder de 18 jaar kan een kindgebonden budget aanvragen bij de Belastingdienst. Of u dit krijgt en hoeveel dat is hangt af van een aantal dingen:
- het inkomen van u en uw gezin
- hoeveel kinderen u heeft
- de leeftijd van uw kind of kinderen
- hoeveel eigen geld u heeft (spaargeld)
U kunt het kindgebonden budget voor dit jaar aanvragen tot 1 september van het jaar erna.
Wilt u meer weten over kindgebonden budget? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.
U kunt met uw vragen over belastingen, toeslagen en invorderingen ook terecht bij het steunpunt van de Belastingdienst in Bergen op Zoom. Dit is gevestigd in het stadskantoor van de gemeente. Er wordt alleen gewerkt op afspraak.
Te weinig inkomsten (eigen bedrijf)
Toeslagen en bijdragen voor wonen
Als u (tijdelijk) de kosten van het wonen niet kunt betalen, komt u misschien in aanmerking voor een regeling van de Rijksoverheid of uw gemeente. Er gelden altijd regels en voorwaarden voor deze hulp. Vraag uw gemeente of sociale dienst (ISD Brabantse Wal) om meer informatie.
Huurtoeslag
Huurtoeslag is geld van de Rijksoverheid om uw huur te helpen betalen. Huurtoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. U vraagt huurtoeslag aan bij de Belastingdienst. U kunt uw huurtoeslag voor dit jaar aanvragen tot 1 september volgend jaar. Of u recht heeft op huurtoeslag hangt onder andere af van:
- de hoogte van uw huur
- het inkomen van u en de mensen met wie u samenwoont
- uw leeftijd
- hoe u woont
Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over huurtoeslag. U kunt met uw vragen over belastingen, toeslagen en invorderingen ook terecht bij het steunpunt van de Belastingdienst in Bergen op Zoom. Dit is gevestigd in het stadskantoor van de gemeente. Er wordt alleen gewerkt op afspraak.
Woonkostentoeslag
Is uw inkomen plotseling gedaald door bijvoorbeeld ziekte of werkloosheid en kunt u uw huur of hypotheek niet meer betalen? Misschien kunt u woonkostentoeslag krijgen. Dat is een tijdelijke bijdrage van de gemeente. U kunt deze alleen krijgen als u geen huurtoeslag krijgt. Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. Woonkostentoeslag vraagt u aan bij de gemeente via ISD Brabantse Wal (sociale dienst).
Bijzondere bijstand
Bijzondere bijstand is geld van de gemeente om u te helpen als u bijzondere kosten heeft. U heeft zelf te weinig inkomen om deze kosten te betalen. Voorbeelden zijn:
- kosten voor rechtsbijstand
- extra kosten door een ziekte of beperking
- verhuiskosten voor bijzondere situaties
Of uw kosten bijzonder zijn, hangt af van uw situatie. Daarom wordt elke aanvraag apart bekeken en beoordeeld. Iedereen kan bijzondere bijstand aanvragen. Het maakt niet uit of u werkt, een uitkering krijgt of een pensioen. De hoogte van uw inkomen is wel belangrijk. Bijzondere bijstand vraagt u aan bij de gemeente via ISD Brabantse Wal. Geef het geld nog niet uit. Wacht op de beslissing van de gemeente.
Verhuiskostenvergoeding
Moet u door een slechte gezondheid of een beperking verhuizen naar een andere woning, zoals een aangepaste woning of een seniorenwoning? Dan krijgt u misschien een verhuiskostenvergoeding. Vraag ISD Brabantse Wal naar de voorwaarden of kijk op pagina over verhuiskosten van de ISD.
Kwijtschelding gemeentebelastingen
Kunt u de gemeentebelastingen zoals afvalstoffenheffing en onroerendezaakbelasting niet betalen? De gemeente kan de belasting kwijtschelden. U hoeft dan niet te betalen. U kunt kwijtschelding aanvragen als u een laag inkomen heeft en geen spaargeld. Ga hiervoor naar de website van Belastingsamenwerking West-Brabant. U kunt met uw vragen over belastingen, toeslagen en invorderingen ook terecht bij het steunpunt van de Belastingdienst in Bergen op Zoom. Dit is gevestigd in het stadskantoor van de gemeente. Er wordt alleen gewerkt op afspraak. Moet u wel betalen? U kunt de gemeentebelasting ook in delen betalen. Lukt dit niet? Vraag dan een betalingsregeling aan. Dat kan ook op de website van Belastingsamenwerking West-Brabant.
Individuele inkomenstoeslag
Individuele inkomenstoeslag is geld van de gemeente voor mensen die langere tijd een laag inkomen hebben. U bepaalt zelf waar u het geld aan uitgeeft. U kunt de toeslag 1 keer per 12 maanden aanvragen. U vraagt individuele inkomenstoeslag aan bij de gemeente via ISD Brabantse Wal. Of u recht heeft op individuele inkomenstoeslag, hangt bijvoorbeeld af van:
- de hoogte van uw inkomen
- uw leeftijd
- uw kans op het krijgen van een baan of hogere inkomsten
Komt u er zelf niet uit? Neem dan contact op met Inwonersondersteuning BoZ.
Toeslagen en bijdragen voor zorg
Als u (tijdelijk) uw zorgkosten niet kunt betalen, komt u misschien in aanmerking voor een regeling van de Rijksoverheid of uw gemeente. Er gelden altijd regels en voorwaarden voor deze hulp. Vraag uw gemeente om meer informatie. Of kijk op de website van de Belastingdienst.
Zorgtoeslag
Zorgtoeslag is geld van de Rijksoverheid om uw zorgverzekering te helpen betalen. Zorgtoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. U vraagt zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst. U kunt uw zorgtoeslag voor dit jaar aanvragen tot 1 september van het jaar erna. Komt u in aanmerking voor zorgtoeslag? Hoeveel zorgtoeslag u krijgt hangt onder andere af van:
- het inkomen van u en de mensen met wie u samenwoont
- uw leeftijd
Wilt u meer weten over zorgtoeslag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst. U kunt met uw vragen over belastingen, toeslagen en invorderingen ook terecht bij het steunpunt van de Belastingdienst in Bergen op Zoom. Dit is gevestigd in het stadskantoor van de gemeente. Er wordt alleen gewerkt op afspraak.
Goedkopere zorgverzekering / geen eigen bijdrage
Misschien kunt u een collectieve zorgverzekering afsluiten via de gemeente. Dit is een basisverzekering en aanvullende verzekering voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte of beperking. De gemeente betaalt een deel van de premie en u krijgt meer kosten vergoed. Op de website Gezond Verzekerd vindt u meer informatie over deze zorgverzekering. Of neem contact op met de ISD Brabantse Wal (sociale dienst). Kunt u de eigen bijdrage voor uw zorg niet betalen? Kies dan voor het pakket zonder eigen risico.
Dubbele kinderbijslag
Heeft uw kind een ziekte of een beperking? Dan kunt u misschien dubbele kinderbijslag krijgen. Dubbele kinderbijslag vraagt u aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Bijzondere bijstand
Bijzondere bijstand is geld van de gemeente om u te helpen als u bijzondere kosten heeft. U heeft zelf te weinig inkomen om deze kosten te betalen. Voorbeelden zijn:
- kosten voor rechtsbijstand
- extra kosten door een ziekte of beperking
- verhuiskosten voor bijzondere situaties
Of uw kosten bijzonder zijn, hangt af van uw situatie. Het gaat erom wat u nodig heeft. Daarom wordt elke aanvraag apart bekeken en beoordeeld. Iedereen kan bijzondere bijstand aanvragen. Het maakt niet uit of u werkt, een uitkering krijgt of een pensioen. De hoogte van uw inkomen is wel belangrijk. Bijzondere bijstand vraagt u aan bij de gemeente via ISD Brabantse Wal. Geef het geld nog niet uit. Wacht op de beslissing van de gemeente.
Individuele inkomenstoeslag
Individuele inkomenstoeslag is geld van de gemeente voor mensen die langere tijd een laag inkomen hebben. U bepaalt zelf waar u het geld aan uitgeeft. U kunt de toeslag 1 keer per 12 maanden aanvragen. U vraagt individuele inkomenstoeslag aan bij de gemeente via ISD Brabantse Wal. Of u recht heeft op individuele inkomenstoeslag, hangt bijvoorbeeld af van:
- de hoogte van uw inkomen
- uw leeftijd
- uw kans op het krijgen van een baan of hogere inkomsten
Aftrekbare ziektekosten
Sommige ziektekosten worden niet door de verzekering vergoed. U kunt deze vaak aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Kijk op Meerkosten.nl voor meer informatie.
Verhuiskostenvergoeding
Moet u door een slechte gezondheid of een beperking verhuizen naar een andere woning, zoals een aangepaste woning of een seniorenwoning? Dan krijgt u misschien een verhuiskostenvergoeding. Vraag ISD Brabantse Wal naar de voorwaarden of kijk op de pagina over verhuiskosten van de ISD.
Komt u er zelf niet uit? Neem dan contact op met Inwonersondersteuning BoZ.
Uitkeringen bij werkloosheid
Als u werkloos wordt kunt u misschien een WerkloosheidsWet-uitkering (WW) krijgen. Een WW-uitkering vraagt u aan bij UWV.
Stopt uw WW-uitkering en heeft u nog geen nieuw werk gevonden? Mogelijk komt u in aanmerking voor:
- IOW-uitkering: een uitkering voor werkloze ouderen. U vraagt de IOW-uitkering aan bij UWV.
- IOAW-uitkering: een uitkering voor ouderen geboren voor 1965 en > 3 maanden WW ontvangen. U vraagt de IOAW-uitkering aan bij de ISD Brabantse Wal (sociale dienst).
- Bijstandsuitkering: een uitkering voor als u niet genoeg geld heeft om rond te komen en geen recht heeft op een andere uitkering. Zowel algemene als bijzondere bijstand vraagt u aan bij de ISD Brabantse Wal (sociale dienst).
- IOAZ-uitkering: een uitkering voor zelfstandigen van 55 jaar of ouder die te weinig verdienen met hun bedrijf en ermee willen stoppen. U vraagt de IOAZ-uitkering aan via ondernemingsregelingen.nl. Let op: doe de aanvraag voordat u stopt met het bedrijf.
Heeft u hulp nodig met het aanvragen of wilt u advies? Neem dan contact op met ISD Brabantse Wal (sociale dienst) of met Inwonersondersteuning BoZ.
Uitkeringen bij ziekte
Als u een vaste baan heeft, betaalt uw werkgever uw salaris door tot uw contract afloopt. Maar niet langer dan 2 jaar. Bent u na 2 jaar nog ziek? Vraag dan een WIA-uitkering aan bij UWV.
Bent u ziek maar heeft u geen vaste baan? Misschien komt u in aanmerking voor een Ziektewet-uitkering. U vraagt deze aan bij UWV . Na 2 jaar stopt uw Ziektewet-uitkering. Bent u nog ziek? Vraag dan een WIA-uitkering aan bij UWV.
Voor mensen die op jonge leeftijd een ziekte of handicap kregen en daardoor nu geen mogelijkheden hebben om te werken bestaat de Wajong-uitkering. Deze Wajong-uitkering kunt u aanvragen bij het UWV.
Heeft u hulp nodig met het aanvragen of wilt u advies? Neem dan contact op met ISD Brabantse Wal (sociale dienst) of met Inwonersondersteuning BoZ.
Uitkeringen voor ouderen
Pensioen is inkomen dat u ontvangt wanneer u een bepaalde leeftijd bereikt of stopt met werken. In Nederland kunt u pensioen opbouwen bij de Nederlandse overheid, bij uw werkgever en bij een financiële instelling. U ontvangt pensioen zolang u leeft. Het kan zo zijn dat u geen pensioen heeft opgebouwd. U krijgt dan alleen AOW.
AOW is een basisuitkering voor ouderen. Iedereen in Nederland bouwt AOW op. Met welke leeftijd u AOW krijgt, hangt af van uw geboortedatum. U krijgt AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden. AOW wordt uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Krijgt u AOW maar heeft u toch te weinig inkomen? Bijvoorbeeld omdat u geen volledige AOW krijgt? Of wanneer uw partner nog geen AOW ontvangt. Dan kunt u misschien een AIO-aanvulling krijgen. Dit is een aanvullende bijstandsuitkering die zorgt dat u genoeg geld heeft om van te leven. Kijk op de website van de SVB voor meer informatie over de AIO-aanvulling.
Heeft u hulp nodig met het aanvragen of wilt u advies? Neem dan contact op met ISD Brabantse Wal (sociale dienst) of met Inwonersondersteuning BoZ.
Wijzigingen doorgeven Belastingdienst
Ontvangt u zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget Belastingdienst en verandert er iets? Misschien gaat u meer of minder verdienen, samenwonen of krijgt u (nog) een kind. Of u heeft een nieuw adres of rekeningnummer. U moet deze wijziging dan doorgeven aan de Belastingdienst. Dan hebben zij altijd de juiste gegevens en krijgt u altijd het juiste bedrag. U kunt daarmee voorkomen dat u later geld moet terugbetalen. U vindt op de website meer informatie over welke veranderingen u moet doorgeven.
Wijzigingen doorgeven gemeente
Ontvangt u algemene bijstand, bijzondere bijstand of een individuele inkomenstoeslag van de gemeente/sociale dienst en verandert er iets? Misschien gaat u meer of minder verdienen, samenwonen of krijgt u (nog) een kind. Of u heeft een nieuw adres of rekeningnummer. U moet deze wijziging dan doorgeven aan de ISD Brabantse Wal (sociale dienst).
Dan hebben zij altijd de juiste gegevens en krijgt u altijd het juiste bedrag. U kunt daarmee voorkomen dat u later geld moet terugbetalen. U vindt op de website meer informatie over welke veranderingen u moet doorgeven.
Wijzigingen doorgeven SVB
Ontvangt u AIO, Anw, AOW, OBR, PGB of Kinderbijslag van de SVB en verandert er iets? Misschien gaat u scheiden of samenwonen. Of heeft u een nieuw adres of rekeningnummer. Geef veranderingen meteen door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dan hebben zij altijd de juiste gegevens en krijgt u altijd het juiste bedrag. U kunt daarmee voorkomen dat u later geld moet terugbetalen. Bekijk hier welke veranderingen u door moet geven aan de SVB.
Wijzigingen doorgeven UWV
Ontvangt u werkloosheidsuitkering, Ziektewet-uitkering, WIA-uitkering of zwangerschapsuitkering van de UWV en verandert er iets? Misschien gaat u meer of minder verdienen, samenwonen of krijgt u (nog) een kind. Of u heeft een nieuw adres of rekeningnummer. U moet deze wijziging dan doorgeven aan het UWV . Dan hebben zij altijd de juiste gegevens en krijgt u altijd het juiste bedrag. U kunt daarmee voorkomen dat u later geld moet terugbetalen. U vindt op de website meer informatie over welke veranderingen u moet doorgeven.
Belastingdienst
- T: 0800 - 0543
- W: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/home/home/
Belastingsamenwerking West-Brabant
- Bredaseweg 211, 4872 LA Etten-Leur
- T: 076) 529 83 00
- W: https://www.bwbrabant.nl/
ISD Brabantse Wal
- Jacob Obrechtlaan 4, 4611 AR Bergen op Zoom
- T: 14 - 0164
- W: https://bergenopzoom.antwoordop.nl/
Inwonersondersteuning BoZ (WijZijn)
- T: 0164 - 29 94 91
- E: iob@wijzijn.nl
- W: https://www.wijzijn.nl/gemeentes/bergen-op-zoom/
Sociale Verzekeringsbank (SVB)
- Kantoor Breda: Rat Verleghstraat 2, 4815 NZ Breda
- T: 076 - 548 501 0
- W: https://www.svb.nl/nl/contact/
Steunpunt Belastingdienst Bergen op Zoom
- Jacob Obrechtlaan 4, 4611AR Bergen op Zoom
- T: 0800 – 0543
- W: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/contact/content/steunpunten/
UWV
- Chasséveld 17, 4811 DH Breda
- T: 088 - 898 929 4
- W: https://www.uwv.nl/nl/
Werkcentrum Brabantse Wal
- Ravelstraat 145, 4614 XG Bergen op Zoom
- T: 0164 - 277 727