Geldproblemen / schulden

Hieronder ziet u de vragen en antwoorden bij dit onderwerp en daaronder ziet u de organisaties die u mogelijk verder kunnen helpen.

Geldzaken rond scheiding

Op de websites van het Juridisch Loket en Wijzer in Geldzaken staat veel informatie over geldzaken bij een scheiding. Juridisch Loket geeft ook gratis advies.

Heeft u samen een kind? Na de scheiding moet u samen met uw ex-partner de kosten voor de zorg en opvoeding blijven betalen. In een ouderschapsplan maakt u hier afspraken over. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over het ouderschapsplan

Heeft u recht op alimentatie maar betaalt uw ex-partner niet? Vraag dan hulp aan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen.U kunt ook terecht bij het Steunpunt gezin en scheiding van WijZijn voor advies en hulp.

Huis uit moeten door schulden

Neem zo snel mogelijk contact op met uw verhuurder als u de huur niet kunt betalen. Vraag bijvoorbeeld of u later mag betalen of in termijnen. De kans wordt zo kleiner dat uw verhuurder u uit huis zet.

Komt u er niet uit met de verhuurder, neem dan contact op met Inwonersondersteuning BoZ. Zij bieden hulp bij geldzaken en kunnen u informatie geven over maatschappelijke opvang.

Hulp bij aflossen schulden

Vraag hulp aan de gemeente via het Meldpunt Schuldhulpverlening Brabantse Wal. Zij helpen u graag. Zij nemen de schulden niet van u over, maar zoeken samen met u naar een oplossing om van uw schulden af te komen. Deze hulp is gratis.

Er zijn 2 mogelijkheden:
- Schuldbemiddeling: Bij een schuldbemiddeling betaalt u zelf een bepaald bedrag aan de schuldeisers.
- Schuldsanering: Bij een schuldsanering betaalt niet u, maar de gemeente het bedrag dat u moet aflossen aan de schuldeisers. U moet vervolgens het krediet aan de gemeente aflossen.

Kijk voor meer informatie op de website van ISD Brabantse Wal (sociale dienst).

Lukt het niet via het Meldpunt Schuldhulpverlening? Neem dan contact op met Humanitas, met Schuldhulpmaatje, of met WijZijn. Ze kunnen u helpen met schulden, administratie en regelingen.

Moeite met rondkomen na overlijden partner

Op de website van het Nibud vindt u informatie over inkomen na het overlijden van een partner.
Verzorgt u een kind of bent u (deels) arbeidsongeschikt? Dan krijgt u mogelijk een nabestaandenuitkering. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank staat informatie over de nabestaandenuitkering.
Is na het overlijden van uw partner uw inkomen lager? Misschien krijgt u toeslagen. Zoals zorgtoeslag of kindgebonden budget. Kijk voor deze toeslagen op de website van de Belastingdienst.

Komt u er er zelf niet aan uit? Neem dan contact op met het Meldpunt Schuldhulpverlening, met Schuldhulpmaatje, of met WijZijn. Ze kunnen u helpen met schulden, administratie en regelingen.

Niet zelf kunnen beslissen over geld of zorg

Soms kunt u zelf niet beslissen over geld of zorg. Bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking, verslaving of dementie. Of als u door hoge schulden in de problemen komt. Iemand anders kan dan voor u beslissingen nemen. Dat kan op verschillende manieren:

- mentorschap: een mentor neemt beslissingen over uw persoonlijke zorg. Bijvoorbeeld over uw verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding;
- bewindvoering: een bewindvoerder neemt beslissingen over uw geld en spullen;
- curatele: een curator neemt beslissingen over uw persoonlijke zorg en over uw geld en spullen.

U vraagt mentorschap, bewindvoering en curatele aan via de rechter. U kunt het voor uzelf aanvragen of voor iemand anders. Meer informatie over mentorschap, bewindvoering of curatele van de Rijksoverheid 

Komt u er er zelf niet aan uit? Neem dan contact op met het Meldpunt Schuldhulpverlening, met Schuldhulpmaatje, of met WijZijn. Ze kunnen u helpen met schulden, administratie en regelingen.

Rekeningen niet kunnen betalen

Vaak kunt u uitstel van betaling aanvragen. Dit doet u bij de organisatie of het bedrijf waar u de schuld heeft. Ook kunt u vragen om een betalingsregeling. U betaalt de schuld dan bijvoorbeeld in kleine delen af. Kijk op de website 'Zelf je schulden regelen' voor tips en informatie.

Vul de test in op Geldfit.nl. Dan krijgt u tips over omgaan met geld in uw situatie.

U kunt ook kijken op de website van het Juridisch Loket. Zij bieden hulp en informatie. Of download gratis de mobiele app fiKks. Via die app helpt een vrijwillige buddy om uw geldzaken op orde te krijgen.

Komt u er er zelf niet aan uit? Neem dan contact op met het Meldpunt Schuldhulpverlening, met Schuldhulpmaatje, of met WijZijn. Ze kunnen u helpen met schulden, administratie en regelingen.

Schuldhulpverlening en er verandert iets in mijn leven

Misschien gaat u meer of minder verdienen of heeft u een nieuw adres of rekeningnummer. Geef alle veranderingen door aan uw schuldhulpverlener bij de gemeente. Of via de website van ISD Brabantse Wal (sociale dienst). Het kan invloed hebben op het bedrag dat u moet afbetalen.

Lukt dit niet zelf, neem dan contact op met Inwonersondersteuning.

Te weinig geld voor boodschappen

Misschien komt u in aanmerking voor een gratis voedselpakket. De Voedselbank deelt voedselpakketten uit aan mensen in nood. In Bergen op Zoom kunt u naar Voedselbank GoedOntmoet

Te weinig geld voor dagelijkse uitgaven

Misschien kunt u individuele inkomenstoeslag krijgen. Dat is geld van de gemeente voor mensen die langere tijd een laag inkomen hebben. U bepaalt zelf waar u het geld aan uitgeeft. Bijvoorbeeld aan een nieuwe wasmachine of spullen voor uw kinderen. Of u gebruikt de individuele inkomenstoeslag voor het betalen van rekeningen, zoals de huur. U kunt de toeslag 1 keer per 12 maanden aanvragen. De gemeente bepaalt of u recht heeft op individuele inkomenstoeslag. Kijk voor meer informatie op de website van ISD Brabantse Wal (sociale dienst). 

Heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Inwonersondersteuning BoZ kan u helpen.

Te weinig geld voor gemeentelijke belastingen

Kunt u de gemeentebelastingen niet betalen? Bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing of onroerendezaakbelasting? De gemeente kan de belasting kwijtschelden. U hoeft dan niet te betalen. U kunt kwijtschelding aanvragen als u een laag inkomen heeft en geen spaargeld. Kijk voor meer informatie op de website van Belastingsamenwerking West-Brabant

Moet u wel betalen? U kunt dit ook in delen doen. Lukt dit niet? Dan kunt u misschien een andere afspraak maken met de gemeente over de betaling. Dit heet een betalingsregeling. Dit vraag u aan via de website van Belastingsamenwerking West-Brabant.

Lukt het aanvragen u niet zelf, neem dan contact op met Inwonersondersteuning BoZ voor hulp.

Te weinig geld voor kleding of andere spullen

Bij de Deelboz Doorgeefwinkel kunt u voor bijna niets kleding, schoenen en andere spullen halen. Of ga naar een tweedehands winkel zoals de: Kledingbank, Kringloopwinkel, Kringloper en Vincentius. Hier vindt u bijvoorbeeld goedkope tweedehandskleding, maar ook gebruikte meubels, huishoudelijke apparaten, speelgoed en keukenspullen. Bij Terre des Hommes ('t Druppeltje) kunt u terecht voor goedkope tweedehands kinderkleding en speelgoed.

Kapotte spullen kunt u misschien laten maken. U hoeft dan niet iets nieuws te kopen.

Te weinig geld voor rechtsbijstand

Vraag om een vergoeding voor rechtsbijstand. U betaalt dan alleen een eigen bijdrage. Let op: niet iedere advocaat werkt voor klanten die een vergoeding voor rechtsbijstand nodig hebben. U hoeft de aanvraag niet zelf te doen. Dit doet uw advocaat of bemiddelaar voor u. Neem contact op met het Juridisch Loket voor meer informatie.

Kunt u ook de eigen bijdrage voor rechtshulp niet betalen? Dan kunt u de gemeente vragen om een bijdrage uit de bijzondere bijstand. Kijk voor meer informatie over bijzondere bijstand op de website van ISD Brabantse Wal (sociale dienst).

Te weinig inkomsten (eigen bedrijf)

Misschien komt u in aanmerking voor een Bbz-uitkering. Dit is een bijstandsuitkering die u maximaal 12 maanden ontvangt om uw inkomen aan te vullen. Een Bbz-uitkering is meestal een lening. Houd er dus rekening mee dat u het bedrag moet terugbetalen.

Bent u tussen de 55 jaar en de pensioenleeftijd? En wilt u stoppen met uw bedrijf omdat u er te weinig mee verdient? Dan komt u misschien in aanmerking voor een IOAZ-uitkering. U vraagt de uitkering aan voordat u gestopt bent met uw bedrijf. De IOAZ-uitkering is een werkloosheidsuitkering. Dit betekent dat u bijvoorbeeld moet voldoen aan de sollicitatieplicht.

Lees meer over de Bbz en IOAZ op de website van de Rijksoverheid. Het aanvragen van de uitkeringen bij de gemeente kan via de website ondernemingsregelingen.nl.

Heeft u grote financiële problemen en bent u bang dat uw onderneming het niet gaat redden? De Kredietbank Nederland kan je helpen en doorverwijzen naar de juiste hulpverlening, zoals Schuldhulpverlening voor ondernemers.

Zorgen de financiële problemen rondom uw bedrijf voor mentale klachten? Neem dan contact op met Inwonersondersteuning BoZ (WijZijn). Zij kunnen u advies geven en waar nodig doorverwijzen.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de sociale dienst (ISD Brabantse Wal).

Toeslagenaffaire: informatie voor gedupeerden

Als u gedupeerde bent de toeslagenaffaire, heeft u zich waarschijnlijk al aangemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) van de Belastingdienst. Als u daarnaast nog behoefte heeft aan ondersteuning bij financiën, wonen, zorg, gezin en werk, kunt u zich melden bij de gemeente. De gemeente heeft hiervoor een speciale procesregisseur aangesteld.

Het doel van deze brede ondersteuning is hulp bieden bij het maken van een nieuwe start. Voor elke gedupeerde ouder kan dit anders zijn. Samen met de ouder wordt een plan van aanpak gemaakt. De ondersteuning is vrijblijvend en kan op ieder moment worden aangevraagd of stopgezet door de ouder. Ouders die in het buitenland wonen en zich hebben gemeld, hebben ook recht op brede ondersteuning indien ze gedupeerd zijn. Deze ondersteuning wordt geboden door het Ondersteuningsteam Buitenland (OTB).

Kindregeling

Kinderen van gedupeerde ouders kunnen ook een financiële tegemoetkoming gaan krijgen van de Belastingdienst. Kinderen hoeven zich niet bij de Belastingdienst aan te melden om de tegemoetkoming te krijgen. De meeste kinderen zijn al bekend bij de Belastingdienst en krijgen hier vanzelf bericht over. Lees meer op de website over de Kindregeling. Kinderen van gedupeerde ouders hebben ook recht op de brede ondersteuning door de gemeente en kunnen dit vanaf 16 jaar ook zelfstandig bij de gemeente aanvragen.

Verdien ik wel genoeg

Kijk op de website Loonwijzer of u genoeg verdient. Ook bij de vakbonden kunt u controleren of u het salaris verdient dat past bij uw werk. Bel bijvoorbeeld de FNV of het CNV of kijk op hun websites. Op de website van Rijksoverheid staat informatie over het minimumloon.

Denkt u dat de hoogte van uw salaris niet klopt en bent u het er niet mee eens? Neem dan contact op met het Juridisch Loket voor advies.

Voorkomen van schulden

Met deze tips houdt u het overzicht:

- Maak alle post meteen open.
- Leg rekeningen en bankafschriften op datum en soort bij soort. Zo weet u wanneer u wat moet betalen.
- Met websites als het Huishoudboekje of MijnGeldzaken houdt u online uw inkomsten en uitgaven bij. Voor jongeren staat er veel informatie op de website Nibud voor Scholieren.
- Stop met uitgaven die niet echt nodig zijn.
- Krijgt u een rekening of een aanmaning? Bel de schuldeiser en vraag of u in delen mag betalen. Lukt dat niet? Vraag dan om uitstel van betaling.

Komt u er er zelf niet aan uit? Neem dan contact op met het Meldpunt Schuldhulpverlening, met Schuldhulpmaatje, of met WijZijn. Ze kunnen u helpen met schulden, administratie en regelingen.

Belastingsamenwerking West-Brabant

CNV

Deelboz doorgeefwinkel

FNV

  • Lokaal Vakbondshuis Rsd: Laan van België 31, 4701 CH Roosendaal
  • T: 088 - 368 0 368
  • W: https://www.fnv.nl/

Gemeente Bergen op Zoom

Humanitas

Inwonersondersteuning BoZ (WijZijn)

ISD Brabantse Wal

Juridisch Loket

Kledingbank

Kringloopwinkel / voedselbank

Kringloper

Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO)

Meldpunt schuldhulpverlening

Terre des Hommes (het Druppeltje):

Vincentius

Voedselbank

Heeft deze informatie u geholpen?