BioBest Trofee voor duurzaam bouwen tijdens Vastenavend

Bob van den Berg

De gemeente Bergen op Zoom heeft de BioBest Trofee geïntroduceerd. De BioBest Trofee is een prijs voor de meest duurzame en milieubewuste wagen die meerijdt tijdens de Vastenavondoptocht in Bergen op Zoom. Jaarlijks is een bedrag van € 1.111,11 beschikbaar.

Bergen op Zoom wil duurzaam bouwen voor carnavalsoptochten stimuleren. Dit doet zij vanaf 2019 door een jaarlijks toe te kennen stimuleringsprijs, de BioBest Trofee. De trofee wordt toegekend aan een deelnemer die op een vernieuwende en originele wijze gebruik maakt van duurzame en of biobased grondstoffen en kiest voor hergebruik van materialen.

Prijs voor de winnaar en mooi bedrag voor ontwikkelfonds
Vooralsnog wordt de prijs ingezet voor de jaren 2019, 2020 en 2021. Jaarlijks wordt één BioBest Trofee uitgereikt tijdens de Vastenavendoptocht. Alle Wagens A, Wagens B, Grote Bouwgroepen met wagen/ (Jeugd)Bouwgroepen uit Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat die deelnemen aan de Vastenavendoptocht in het Krabbegat komen in aanmerking voor deze trofee. Aan de trofee is een prijs gekoppeld van € 111,11. De hoogte daarvan is op initiatief van de bouwclubs bepaald.

De resterende  € 1.000 wordt in een ontwikkelfonds gestopt. Daarmee kunnen alle bouwclubs uit Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat gestimuleerd worden tot het gebruik van duurzame en/of biobased materialen of grondstoffen. Bijvoorbeeld door het volgen van een workshop.

“Niet alleen de komende nieuwe huisvesting van de vastenavendbouwclubs in Bergen op Zoom biedt kansen voor duurzaam en milieubewust bouwen”, zegt wethouder Stinenbosch. “Er ligt ook een gemeentelijke verantwoordelijkheid om bouwclubs en verenigingen te stimuleren en te enthousiasmeren bij de verduurzaming van hun creaties. Clubs die hierin het voortouw nemen en bijdragen aan een duurzame samenleving dingen mee naar de BioBest Trofee en zijn een voorbeeld voor de andere bouwers.”

De uitreiking van deze trofee gebeurt tijdens de officiële prijsuitreiking van de Vastenavendoptocht op dinsdag 5 maart 2019 door burgemeester Frank Petter.