Woonwagenbeleid

Behoefte-inventarisatie

In de regio West-Brabant-West maken 8 gemeenten en 5 woningcorporaties afspraken over woonopgaven in de meest brede zin van het woord. Daartoe hoort ook de huisvesting van woonwagenbewoners. Er is afgesproken samen te werken aan een goed woon- en leefklimaat voor woonwagenbewoners en daarmee aan goede en voldoende huisvesting. Om een beeld te krijgen van de behoefte (krapte) aan woonwagenstandplaatsen is onderzoek gedaan. De resultaten daarvan zijn vermeld in het Rapport Inventarisatie Woonwensen Woonwagenstandplaatsen Regio West-Brabant West en zijn in het kort:

Tot 2030 is in de regio een totale behoefte 62 woonwagenstandplaatsen. Van 2030 tot 2050 is in de regio behoefte aan totaal 35 tot 53 woonwagenstandplaatsen. Die zijn bedoeld voor de nu inwonende kinderen. De bandbreedte zit in de keuzes die de inwonende kinderen in de toekomst maken. Verhuizen ze in de regio?  Gaan zij samenwonen met een partner, die geen afstammeling is van woonwagenbewoners? Of gaan ze juist samenwonen met een ander inwonend kind van een woonwagenlocatie? 

Om het volledige rapport te lezen, klik hier.

Spelregels

Behalve dat meer woonwagenstandplaatsen nodig zijn, is het ook wenselijk om regionaal dezelfde spelregels te hebben voor inschrijving op een wachtlijst en toewijzing van een standplaats. Het is daarbij belangrijk dat het voor iedereen duidelijk is bij wie en hoe de inschrijving gebeurt en dat het ook volstrekt helder is wie een woonwagenstandplaats krijgt toegewezen. Een afvaardiging van woonwagenbewoners en inschrijvers op wachtlijsten zal mee helpen met het opstellen van deze spelregels. Deze spelregels gelden zodra de gemeenten en corporaties in de regio het hierover eens zijn en daaropvolgend elke gemeente hierover een besluit heeft genomen.