Vrijwilligerswerk

Hieronder ziet u de vragen en antwoorden bij dit onderwerp en daaronder ziet u de organisaties die u mogelijk verder kunnen helpen.

Geldzaken bij vrijwilligerswerk

Als u een vergoeding voor uw vrijwilligerswerk krijgt, moet u dat opgeven bij de Belastingdienst. Of u belasting moet betalen, hangt af van de hoogte van de vergoeding. Kijk op de website van de Belastingdienst voor de regels. Komt u er niet uit, bel dan met de Belastingtelefoon.

Heeft u een uitkering en wilt u vrijwilligerswerk doen? Vraag dan eerst toestemming aan uw contactpersoon bij de ISD Brabantse Wal (sociale dienst) of het UWV. Het vrijwilligerswerk mag er niet voor zorgen dat u niet meer beschikbaar bent voor een betaalde baan.

Ook een vergoeding moet u melden bij uw contactpersoon van de ISD Brabantse Wal (sociale dienst) of bij het UWV. De vergoeding kan gevolgen hebben voor uw uitkering. Krijgt u een uitkering van het UWV, geef de vergoeding dan door aan het UWV. Krijgt u een uitkering van de gemeente / sociale dienst, geef de vergoeding dan door aan de ISD Brabantse Wal.

Lees meer over vergoedingen voor vrijwilligerswerk op Vrijwilligerswerk.nl. Of vraag het Vrijwilligersinformatiepunt van WijZijn om informatie en advies.

Ik zoek een vrijwilliger

Een vrijwilliger vindt u op de website van het Vrijwilligersinformatiepunt. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met het Vrijwilligersinformatiepunt of met Inwonersondersteuning BoZ.

Ik zoek vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk wordt in beginsel niet betaald, maar geeft veel voldoening. U doet nieuwe ervaring op en leert nieuwe mensen kennen. Soms krijgt u een vrijwilligersvergoeding. Ook worden soms kosten vergoed zoals reiskosten en kunt u soms gratis cursussen volgen.

Kijk op de website van het Vrijwilligersinformatiepunt voor meer informatie en vacatures. Of neem telefonisch of per mail contact met het Vrijwilligersinformatiepunt.

Informatie en steun voor mantelzorgers

Zorgt u voor iemand? Of helpt u iemand met bijvoorbeeld boodschappen doen? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg. Zij helpen u graag met informatie en advies. Er wordt naar uw persoonlijke situatie gekeken. U kunt ook een cursus volgen of een themabijeenkomst bijwonen. Kijk op de website van het Steunpunt Mantelzorg voor meer informatie.

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Op de website van MantelzorgNL staat veel informatie over mantelzorg. U kunt MantelzorgNL ook bellen als u vragen heeft of uw verhaal kwijt wilt.

Bent u op zoek naar informatie en advies voor mantelzorgers van mensen met dementie? Kijk dan op de website Dementie.nl of bel met de Dementielijn.

Bij u in de buurt kunt u terecht bij Dementienetwerk West-Brabant. Ze organiseren cursussen en bijeenkomsten over dementie voor mantelzorgers en vrijwilligers. Kijk op de website voor de agenda. Ook kunt u bij bibliotheek West-Brabant terecht voor Het Geheugenhuis en Dementievriendelijke Gemeente

Tot slot is er ook nog het Odensehuis van WijZijn. Dit is een inloop-, informatie- en ontmoetingsplek voor mensen met geheugenklachten en hun familie, vrienden of mantelzorgers. Kijk op de website van WijZijn voor meer informatie en openingstijden.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. De organisatie waar u vrijwilligerswerk gaat doen kan erom vragen. Met de VOG laat u zien dat uw gedrag in het verleden geen probleem is voor het vrijwilligerswerk. Voor vrijwilligers is de VOG soms gratis. Kijk voor informatie op de website Gratis VOG.

Vraag aan de organisatie waar u werkt of zij de aanvraag online voor u kunnen klaarzetten. Kan de organisatie dit niet? Vul dan het aanvraagformulier in.

Meer informatie over de VOG vindt u op de website van Justis.

Verzekering bij vrijwilligerswerk

Vrijwilligers zijn automatisch verzekerd via de door de gemeente afgesloten verzekering. Kijk op de pagina 'Vrijwilligersverzekering' voor informatie hierover. Of neem contact op met het Vrijwilligersinformatiepunt van WijZijn voor meer informatie en advies.

Wat kan een vrijwilliger voor mij doen?

U kunt voor veel dingen een vrijwilliger vragen. Bijvoorbeeld:
- af en toe samen iets leuks doen
- hulp bij uw schulden en administratie
- hulp met taal, lezen en schrijven
- klusjes in huis, huishouden, boodschappen, verzorging van uw huisdier

Neem voor uitgebreide informatie en advies contact op met het Vrijwilligersinformatiepunt van WijZijn.

Bibliotheek Bergen op Zoom

Dementielijn

ISD Brabantse Wal

MantelzorgNL

Odensehuis (WijZijn)

Steunpunt Mantelzorg

UWV

Vrijwilligers Informatie Punt (Wijzijn)

Heeft deze informatie u geholpen?