Kinderopvang

Hieronder ziet u de vragen en antwoorden bij dit onderwerp en daaronder ziet u de organisaties die u mogelijk verder kunnen helpen.

Geld voor kinderopvang (kinderopvangtoeslag)

Kinderopvangtoeslag is geld van de Rijksoverheid om de kinderopvang te helpen betalen. U vraagt kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst via Mijn Toeslagen. Doe dit binnen 3 maanden, dan loopt u geen toeslag mis. De Belastingdienst betaalt kinderopvangtoeslag tot 3 maanden terug. Komt u er niet uit? Bel dan met de Belastingtelefoon.

Of u recht heeft op kinderopvangtoeslag hangt onder andere af van:

  • of de kinderopvang is goedgekeurd door de overheid;
  • of u zelf een deel van de kinderopvang betaalt;
  • of u werkt of leert;
  • -hoeveel u verdient.

Peuteropvang valt ook onder kinderopvang. U kunt dus ook kinderopvangtoeslag aanvragen als uw kind naar de peuteropvang gaat. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie. Of bel met de Belastingtelefoon.

De gemeente betaalt soms ook mee aan de kosten van de kinderopvang in de vorm van bijzondere bijstand. Bijvoorbeeld als u geen recht heeft op kinderopvangtoeslag maar wel kinderopvang nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat u een ziekte of beperking heeft. Of omdat u een bijstandsuitkering krijgt en cursussen volgt om werk te vinden. Neem contact op met de ISD Brabantse Wal (sociale dienst) voor meer informatie.

Kinderopvang starten of wijzigen

Ga naar de pagina over het starten of wijzigen van de kinderopvang.

Soorten kinderopvang

Er zijn verschillende soorten opvang voor kinderen.

Kinderdagverblijf:

Een kinderdagverblijf is voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Uw kind kan hier overdag, ’s avonds en in het weekend naar toe. Het medisch kinderdagverblijf (MKD) is er voor kinderen met ernstige problemen in de ontwikkeling.

Peuteropvang:

Een peuteropvang is voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Uw kind kan hier een ochtend of een middag naar toe. Uw kind leert alvast spelend hoe het is op de basisschool. Heeft uw peuter een taalachterstand? Op de peuteropvang is extra aandacht voor taal.

Buitenschoolse opvang (BSO):

De buitenschoolse opvang is voor kinderen op de basisschool. Dit kan opvang voor en na schooltijd zijn. Of in de vakanties. Een gastouder biedt opvang voor kinderen van alle leeftijden. Uw kind wordt in het huis van de gastouder opgevangen of bij u thuis. Een gastouder mag niet meer dan 5 kinderen tegelijk opvangen.

Kijk op de website van het Landelijk Register Kinderopvang voor opvang bij u in de buurt.

Wilt u meer weten over het onderwerp Kinderopvang? Bijvoorbeeld aan welke kwaliteitseisen een instelling moet voldoen? Raadpleeg dan de website van de Rijksoverheid. 

Als u een kinderopvang wilt starten of een wijziging wilt doorgeven kunt u terecht op de pagina: 'Kinderopvang starten of wijzigen'.

Tegemoetkoming kinderopvang bij sociaal medische indicatie (SMI)

Hebt u sociale of medische problemen en wilt u uw kind(eren) naar de kinderopvang brengen? En krijgt u geen kinderopvangtoeslag? Dan kunt u een sociaal-medische indicatie aanvragen via onderstaand formulier. Als u deze indicatie krijgt, vergoeden wij tijdelijk (een deel van) de kosten van kinderopvang

Vanaf 1 januari 2022 voert de ISD Brabantse Wal de regeling Sociaal Medisch geïndiceerde Kinderopvang (SMI) uit voor de gemeente Bergen op Zoom.

Uitgangspunten SMI:

De ISD Brabantse Wal voert de regeling uit volgens de uitgangspunten:

  • Aan ouders met een sociaal medische indicatie kan een vergoeding verleend worden voor de kosten van kinderopvang. Over de noodzaak en de omvang van de kinderopvang wordt advies gegeven. 
  • Aanvragen en het contact over de regeling lopen via de afdeling bijzondere bijstand van de ISD.
  • Een aanvraag kan het hele jaar door ingediend worden maar de vergoeding wordt slechts met een terugwerkende kracht van één maand verstrekt. Tijdig aanvragen is dus aan te raden.
  • De vergoeding wordt rechtstreeks overgemaakt aan de betreffende kinderopvangorganisatie op grond van de door de ouders te tekenen machtiging.
  • Aanvragen kan via de knop hieronder.
  • LET OP: de aanvraag moet bestaan uit een volledig ingevuld formulier, alle daarin gevraagde bewijsstukken én een kopie van de voor- en achterkant van een geldig legitimatiebewijs. U levert dit fysiek of per post in bij de ISD. De contactgegevens van de ISD vindt u onderaan deze pagina. Heeft u hulp nodig met de aanvraag? Neem dan telefonisch contact op met de ISD voor het maken van een afspraak.

Aanvragen tegemoetkoming SMI

Voor- en vroegschoolse educatie

Voorschoolse en vroegschoolse educatie is voor peuters van 2,5 tot 4 jaar die baat hebben bij extra ondersteuning in hun ontwikkeling. Dit draagt bij aan een goede start op de basisschool. Bij voorschoolse educatie gaat uw kind gemiddeld 16 uur per week naar de peuteropvang. In Bergen op Zoom zijn er verschillende kinderopvangorganisaties die voorschoolse educatie (peuteropvang) aanbieden. U vindt deze organisaties onderaan de pagina.

U betaalt een eigen bijdrage voor de eerste 6 uur voorschoolse educatie per week. Om gebruik te maken van voorschoolse educatie heeft u een verwijzing nodig van het consultatiebureau? Denkt u dat uw kind in aanmerking komt voor voorschoolse educatie? Neem contact op met het consultatiebureau.

Voor peuters die geen verwijzing van het consultatiebureau hebben, betalen ouders een bijdrage voor de peuteropvang die afhankelijk is van het inkomen van de ouders. De aanbieder van de peuteropvang brengt de eigen bijdrage bij u in rekening. Als het inkomen van beide ouders onder een bepaalde grens komt, komt u in aanmerking voor kwijtschelding van de eigen bijdrage. Of u kinderopvangtoeslag ontvangt of niet, maakt hierbij niet uit.

ISD Brabantse Wal

  • Jacob Obrechtlaan 4, 4611 AR Bergen op Zoom
  • Postadres: Postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom
  • Tel : 14 - 0164

Kinderopvang Abbo

Kinderopvang Kober

Kinderopvang Louis Porquin

Kinderopvang New Kids

Kinderopvang Zo

Heeft deze informatie u geholpen?