Hulp bij onderwijs

Hieronder ziet u de vragen en antwoorden bij dit onderwerp en daaronder ziet u de organisaties die u mogelijk verder kunnen helpen.

Geen geschikte school gevonden voor kind

Kunt u geen school vinden die bij uw kind past? Of vindt u geen school die de hulp kan bieden die nodig is? Dan kan Samenwerkingsverband Onderwijs Brabantse Wal (www.swvbrabantsewal.nl) helpen om de juiste school te vinden. Op de website is te lezen hoe zij kunnen helpen in de zoektocht naar passend onderwijs.

Scholen op de kaart geeft een compleet beeld van de scholen bij jou in de buurt. Je kan hier eenvoudig scholen vinden en vergelijken.

Informatie over passend onderwijs is te vinden op de website van rijksoverheid. Hier vindt u ook filmpjes en brochures (in verschillende talen) over passend onderwijs.

Informatie over passend en speciaal onderwijs

Heeft uw kind extra hulp nodig? Dan heeft de school zorgplicht. Zorgplicht betekent dat de school samen met u kijkt welke hulp nodig is. En of de school de hulp kan bieden. In de schoolgids van de school kunt u lezen welke hulp op school kan worden geboden.

Kan de school de hulp die uw kind nodig heeft niet bieden? Dan kan Samenwerkingsverband Onderwijs Brabantse Wal (www.swvbrabantsewal.nl) helpen om de hulp te bieden. Of zoeken naar een school waar de hulp wel kan worden geboden. We noemen dit ‘passend onderwijs’. Informatie over het samenwerkingsverband is te vinden op de website.

Informatie over passend onderwijs is ook te vinden op de website van rijksoverheid. Hier vindt u ook filmpjes en brochures (in verschillende talen) over passend onderwijs.

Kind spijbelt

Spijbelen is zonder toestemming wegblijven van school. Een kind dat spijbelt houdt zich niet aan de leerplicht. Dat is strafbaar.

Spijbelt uw kind? Bespreek het met de school. Kijk ook wat u zelf kunt doen. Bijvoorbeeld zorgen dat u het rooster van uw kind kent. Of kijk op de website van rijksoverheid voor meer informatie.

Loopt het uit de hand? Vraag de school wie u verder kan helpen. Of neem contact op met de leerplichtambtenaar van uw gemeente. Kijk voor de contactgegevens op de website van Regionaal Bureau Leren.

Kind wordt geweigerd op school

Ieder kind heeft recht op onderwijs. Als uw kind niet naar school gaat, kan het een achterstand in de ontwikkeling oplopen. U kunt meerdere dingen doen:

  • Ga in gesprek met de school. De school heeft een zorgplicht en moet uw kind helpen.
  • Neem contact op met Regionaal Bureau Leren. Zij kunnen u helpen als u er niet uitkomt met de school of geen goede school kunt vinden.
  • Neem contact op met het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs. In het samenwerkingsverband werken de scholen in de regio samen om ervoor te zorgen dat ieder kind passend onderwijs krijgt.
  • Pas als u er met het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs niet uitkomt en uw kind langer dan 4 weken thuis zit, neemt u contact op met de onderwijsconsulent. Een onderwijsconsulent is onafhankelijk en gratis.
Leerplicht kinderen 5 tot 18 jaar

Als uw kind 4 jaar is, mag het naar de basisschool. Vanaf 5 jaar gaat de leerplicht in, dan moet uw kind naar school. Alle kinderen blijven leerplichtig tot het einde van het schooljaar waarin ze 16 worden.

De leerplichtambtenaar controleert of kinderen met de leerplicht ook echt naar school gaan. Houden u of uw kind zich niet aan de leerplicht? Dan kunt u een boete krijgen. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen een taakstraf krijgen. In sommige gevallen hoeft een kind niet te voldoen aan de leerplicht. Dan hoeft het niet of minder naar school.

Jongeren tussen de 16 en 18 moeten ook nog verplicht naar school tot hun 18e verjaardag, of totdat zij een startkwalificatie halen (dit is een havo-, vwo- of minimaal mbo-2 diploma). Dit heet geen leerplicht, maar kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht kan bestaan uit volledig dagonderwijs of het onderwijs kan worden beperkt tot één dag in de week, gecombineerd met werk. Bij schoolverzuim schakelt de school een leerplichtambtenaar in.

Jongeren van 18 tot 23 jaar zonder startkwalificatie worden voortijdig schoolverlaters genoemd. Wanneer een jongere van school gaat zonder diploma, wordt het gemeld bij de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC). Deze jongeren komen in aanmerking voor RMC-trajectbegeleiding. 

Op de website Regionaal Bureau Leren West-Brabant vindt u alle informatie over leerplicht. Ook vindt u hier de aanvraagformulieren voor vrijstelling van leerplicht.

Moeite op school kind

Zit uw kind op de basisschool? Neem contact op met de leerkracht van uw kind of de intern begeleider (IB'er). Zij helpen uw kind en u verder.

Gaat uw kind naar het voortgezet onderwijs? Neem contact op met de mentor van uw kind. Daar kunt u terecht met uw vragen. Heeft uw kind begeleiding nodig bij het huiswerk maken? Of heeft het last van faalangst? Ga naar de mentor. Hij of zij zorgt ervoor dat uw kind de juiste begeleiding krijgt.

In de schoolgids van de school kunt u lezen welke hulp op school kan worden geboden. Kan de school de hulp die uw kind nodig heeft niet bieden? Dan kan Samenwerkingsverband Onderwijs Brabantse Wal helpen om de hulp te bieden. Of zoeken naar een school waar de hulp wel kan worden geboden. We noemen dit ‘passend onderwijs’. Informatie over het samenwerkingsverband is te vinden op de website.

Informatie over passend onderwijs is ook te vinden op de site van rijksoverheid . Hier vindt u ook filmpjes en brochures (in verschillende talen) over passend onderwijs.

Mogelijk hoogbegaafd kind

Hoogbegaafde kinderen denken anders dan leeftijdgenootjes. Ook kunnen hoogbegaafde kinderen vaak meer dan leeftijdgenootjes. Ze hebben heel jong al een voorsprong in hun ontwikkeling. Dit maakt de kans op een goede opleiding en goed kunnen leren groter. Maar aan hoogbegaafdheid zitten ook nadelen. Bijvoorbeeld als kinderen met opzet minder presteren om niet op te vallen. Of omdat ze zich vervelen. Ook kunnen ze negatief gedrag vertonen of moeite hebben met vriendjes maken.

Vermoedt u dat uw kind hoogbegaafd is? Wilt u hierbij hulp? Neem dan contact op met de jeugdprofessional van de gemeente of met uw huisarts. Bespreek dit ook met de juf of meester.

Niet tevreden over school van kind

Als u niet tevreden bent over de school van uw kind, kunt u deze dingen doen:

1. Ga in gesprek

Maak een afspraak met de juf of meester van uw kind. Geef aan waar u niet tevreden over bent. De leerkracht kan de intern begeleider en/of de directeur van de school betrekken.  Zo kunt u samen een oplossing zoeken, dit lukt bijna altijd.

2. Contact met ouder- en jeugdsteunpunt

Komt u er met de school niet uit? Dan kan het ouder- en jeugdsteunpunt van het samenwerkingsverband Onderwijs advies geven. 

Als het na dit advies ook niet lukt om een oplossing te vinden dan kunt u het volgende doen:

3. Dien een klacht in

U kunt een klacht indienen bij het schoolbestuur. Op de website van de Onderwijsinspectie vindt u hier meer informatie over.

4. Kies een andere school

Komt u er niet uit met de school? U kunt uw kind altijd aanmelden bij een andere school. Andere scholen in uw regio vindt u op de website 'Scholen op de kaart'. Informeer eerst goed bij de nieuwe school of ze uw kind als nieuwe leerling aannemen.

Komt u er samen met de school niet uit? Dan kunt u gratis hulp krijgen van een onderwijsconsulent. De onderwijsconsulent helpt u om met de school goede afspraken te maken.

Op zoek naar school voor kind

Vanaf 4 jaar gaat uw kind naar de basisschool. U kiest zelf een school. Begin al met zoeken als uw kind 1 of 2 jaar is.

Bezoek de school of scholen van uw keuze. Bezoek een open dag of maak een afspraak voor een rondleiding. Zo krijgt u een goed beeld van de school. Kies de school die het beste is voor uw kind en meld uw kind aan.

Heeft uw kind extra ondersteuning nodig? Geef dat aan bij de school. De school waar u uw kind aanmeldt, zorgt dat uw kind passend onderwijs krijgt. Dit heet de zorgplicht. In de schoolgids van de school kunt u lezen welke hulp op school kan worden geboden.

Kan de school de hulp die uw kind nodig heeft niet bieden? Dan kan Samenwerkingsverband Onderwijs Brabantse Wal helpen om de hulp te bieden. Of zoeken naar een school waar de hulp wel kan worden geboden. We noemen dit ‘passend onderwijs’. Informatie over het samenwerkingsverband is te vinden op de website.

Informatie over passend onderwijs is ook te vinden op de site van rijksoverheid. Hier vindt u ook filmpjes en brochures (in verschillende talen) over passend onderwijs.

Opleiding doen met beperking

Met hulpmiddelen en aanpassingen is veel mogelijk voor mensen met een psychische of fysieke beperking. Vraag naar de mogelijkheden bij de opleiding die u wilt gaan doen. Kijk ook op de websites Regelhulp en/of 'Expertisecentrum inclusief onderwijs'.

Misschien krijgt u extra studiefinanciering. Kijk op de website van de rijksoverheid voor meer informatie over extra studiefinanciering. Ook is het soms mogelijk om een individuele studietoeslag aan te vragen bij de ISD Brabantse Wal. Komt u er niet uit? De medewerkers van Inwonersondersteuning BoZ kijken samen met u naar de mogelijkheden. 

Gemeente Bergen op Zoom

Inwonersondersteuning BoZ (WijZijn)

ISD Brabantse Wal

Onderwijsconsulenten

Onderwijsinspectie

Regionaal Bureau Leren

Samenwerkingsverband Onderwijs Brabantse Wal

Heeft deze informatie u geholpen?