Dankzij subsidie worden inwoners nu sneller geholpen
De gemeente Bergen op Zoom heeft het afgelopen jaar € 850.000,- beschikbaar gesteld om te investeren in de sociale basis. Inwoners met een ondersteuningsvraag worden nu sneller geholpen. Daarnaast is er meer aandacht voor preventie met de inzet van het Eropaf-Team en meer jongerenwerkers.
Angela Musters is coördinator van Inwonersondersteuning Bergen op Zoom. “Inwoners kunnen telefonisch of via e-mail contact opnemen of de inloopspreekuren bezoeken in de wijk. De vragen zijn heel divers. Het kan gaan over schulden, vastlopen in relaties, opvoeding maar ook over eenzaamheid of zorgen die mensen hebben over een ander. Afhankelijk van de vraag bekijken we samen met de inwoner hoe deze het beste geholpen is. Korte vragen worden direct bij het inloopspreekuur beantwoord. Enkele maanden geleden moesten inwoners nog 6 maanden wachten voordat ze terecht konden bij een maatschappelijk werker. Door de extra capaciteit is de wachttijd nu nog maar 5 weken.”
Inwoners worden sneller geholpen
“We werken er continu aan om de wachttijd zo kort mogelijk te houden want hoe eerder mensen geholpen zijn, hoe beter. Inwoners die in de problemen komen, nemen vaak niet direct contact met ons op. Er is meestal al veel aan vooraf gegaan. Gisteren sprak ik nog een mevrouw die de afgelopen 3 jaar geprobeerd heeft om zelf haar schulden op te lossen. Dat is haar niet gelukt. Ze heeft veel stress hiervan, slaapt slecht en is steeds meer in een isolement terecht gekomen. Uit schaamte heeft ze niet eerder contact met ons opgenomen. Het is fijn dat we haar nu sneller kunnen helpen door samen een plan op te stellen om de schulden af te lossen. Daarmee nemen we de ergste zorgen weg.”
Preventieve ondersteuning
“Naast de extra inzet voor ondersteuning van inwoners, is er ook meer aandacht voor preventieve ondersteuning met het Eropaf-team en Jongerenwerk. Het Eropaf-Team is er voor mensen die geen hulp vragen, maar eigenlijk wel hulp nodig hebben. Als inwoners zich zorgen maken over iemand in de buurt dan gaan de medewerkers van het Eropaf-Team bij deze persoon langs. Deze preventieve ondersteuning voorkomt dat problemen groter worden of dat bijvoorbeeld iemand op straat komt te staan. Daarnaast zijn er meer jongerenwerkers actief in de wijken. Doel is om in contact met deze jongeren hun talent te ontwikkelen en op positieve wijze de verbinding te maken met de buurt.”
College is tevreden
Wethouder Joey van Aken: "Het college is tevreden dat de wachtlijsten van het Algemeen Maatschappelijk Werk aanzienlijk zijn verminderd. Deze wachtlijsten waren opgelopen, wat invloed had op inwoners van Bergen op Zoom met een ondersteuningsvraag. Zij moesten soms tot 6 maanden wachten voordat zij geholpen konden worden en dat vonden de gemeenteraad en het college onwenselijk. Daarom is besloten extra budget vrij te maken om deze inwoners sneller te ondersteunen. Het is positief dat dit snel resultaat heeft opgeleverd."