Cybercrime bestrijden: ondernemers leren weerbaarheid versterken

Op dinsdagavond 18 februari organiseerden de gemeenten Tholen en Bergen op Zoom, samen met Platform Veilig Ondernemen Zeeland West-Brabant, een bijeenkomst voor ondernemers over cybercriminaliteit. In C-Cinema in Bergen op Zoom werden ondernemers bewust gemaakt van de risico’s van cybercriminaliteit en kregen zij praktische adviezen om zich hiertegen te beschermen. Dat is belangrijk, aangezien 1 op de 5 ondernemers te maken krijgt met cyberaanvallen, waarvan 70% gericht is op kleine en middelgrote bedrijven.

Ewout Genemans, Peter Lahousse, Marton Overbeeke, Xander Koppelmans en Bas Goddrie (PVO)

“Het is niet de vraag óf je als bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminaliteit, maar wanneer,” was een belangrijke boodschap tijdens de bijeenkomst. Ondernemers uit het district De Markiezaten toonden grote interesse in dit onderwerp, want alle 200 plaatsen waren in korte tijd gevuld.

Invulling van de avond

De avond werd geopend door cyberburgemeester Marleen Sijbers van de gemeente Tholen, burgemeester Margo Mulder van de gemeente Bergen op Zoom en Ewout Genemans, bekend van tv-programma’s als Bureau Arnhem. Vervolgens deelden diverse experts en ervaringsdeskundigen hun kennis en inzichten.

Marton Overbeeke, een vertegenwoordiger uit de financiële wereld, sprak over het belang van digitale weerbaarheid. Ondernemer Xander Koppelmans deelde zijn persoonlijke ervaringen als slachtoffer van cybercrime. Vervolgens gaf Peter Lahousse van de politie een bijzonder inkijkje in de werkwijze van cybercriminelen en hoe bedrijven zich daartegen kunnen wapenen.

Na de pauze volgde een interactief gesprek onder leiding van Ewout Genemans, waarbij de sprekers en een vertegenwoordiger van Platform Veilig Ondernemen (PVO) vragen uit het publiek beantwoordden. 

Wake-up call

Burgemeester Sijbers was blij met overweldigende belangstelling voor het symposium: “Het is essentieel dat ondernemers goed voorbereid zijn op de risico’s van cybercriminaliteit. De avond bracht veel waardevolle inzichten, en tijdens de presentatie van ondernemer Xander Koppelmans merkte ik hoe zijn verhaal de aanwezigen raakte. Veel van de gegeven tips waren een echte wake-up call. En als je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit is een belangrijk advies om altijd aangifte te doen bij de politie.”