Betogingen en demonstraties

Wilt u een betoging of demonstratie houden? Dan moet u dat melden bij de burgemeester. De burgemeester kan dan tijdig een inschatting maken welke maatregelen de gemeente en de politie moeten nemen om de veiligheid te garanderen en de manifestatie in goede banen te leiden.

Het demonstratierecht is het recht voor iedereen in Nederland om een vreedzame demonstratie te houden en om hieraan deel te nemen. Het is een grondrecht, dat is beschermd door internationale verdragen en de Nederlandse Grondwet.

De melding van een demonstratie heet een ‘kennisgeving’.
Toestemming of een vergunning voor de demonstratie te krijgen is niet nodig bij een demonstratie. Er hoeft alleen een melding te worden gemaakt via evenementenloket@bergenopzoom.nl. Wat moet een melding bevatten? Dat staat hieronder beschreven: Regels die binnen gemeente Bergen op Zoom gelden.

Het doel van de kennisgeving is dat de burgemeester zich goed kan voorbereiden op de demonstratie. Als het nodig is neemt de gemeente of de politie contact op met de organisator van de demonstratie om zaken goed af te kunnen stemmen.

De aanmeldplicht geldt alleen voor demonstraties op openbare plaatsen. Een demonstratie binnen in een gebouw of op een privéterrein hoeft bijvoorbeeld niet te worden aangemeld.

Meer informatie is te vinden op: Demonstratierecht.nl - Alles over het recht om te demonstreren

Regels die binnen gemeente Bergen op Zoom gelden

De regels maken deel uit van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)onder Artikel 2. Betoging, artikel 2:2

Afdeling 2.Betoging

Artikel 2:2 (gereserveerd)

Artikel 2:3 Kennisgeving betogingen op openbare plaatsen

Degene die het voornemen heeft op een openbare plaats een betoging te houden, waaronder begrepen een samenkomst als bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de Wet openbare manifestaties, geeft daarvan voor de openbare aankondiging en ten minste 48 uur voordat de betoging wordt gehouden, schriftelijk kennis aan de burgemeester.

De kennisgeving bevat:

a. naam en adres van degene die de betoging houdt;

b. het doel van de betoging;

c. de datum waarop de betoging wordt gehouden en het tijdstip van aanvang en van beëindiging;

d. de plaats en, voor zover van toepassing, de route;

e. voor zover van toepassing, de wijze van samenstelling;

f. maatregelen die degene die de betoging houdt zal treffen om een regelmatig verloop te bevorderen.

  • Degene die de kennisgeving doet, ontvangt daarvan een bewijs waarin het tijdstip van de kennisgeving is vermeld.
  • Als het tijdstip van de schriftelijke kennisgeving valt op een vrijdag na 12.00 uur, een zaterdag, een zondag of een algemeen erkende feestdag, wordt de kennisgeving gedaan uiterlijk 12.00 uur op de aan de dag van dat tijdstip voorafgaande werkdag.
  • De burgemeester kan in bijzondere omstandigheden de in het eerste lid, genoemde termijn verkorten en een mondelinge kennisgeving in behandeling nemen.

Wilt u een spandoek voeren? Bekijk dan de pagina: gebruik van spandoeken op gemeentegrond.

Heeft deze informatie u geholpen?