Aardgasvrij
Aardgasvrij wonen:
De overgang naar groene stroom en huizen zonder aardgas is in volle gang in heel Nederland en ook in de gemeente Bergen op Zoom. En dat betekent nieuwe tijden voor ons allemaal. Van hoe we reizen tot hoe onze industrie werkt. Van de manier waarop we bouwen tot de manier waarop we ons eten maken. We hebben oog voor onze gezondheid als mens en dier en voor onze natuur.
De wijk aardgasvrij maken en duurzame warmte leveren aan woningen
Maar hoe? Dat is de vraag. En die bestaat uit wel honderd vragen: hoe gaan we dat betalen? Hoe zorgen we dat iedereen mee kan doen? Hoe weet ik wat ik moet doen? Niemand heeft alle antwoorden maar daar gaan we samen achter komen. Wat we wel zeker weten; nieuwe tijden zorgen altijd voor nieuwe kansen.
In 2050 moeten alle woningen en andere gebouwen in Nederland aardgasvrij zijn en dat geldt ook voor uw huis. Dat klinkt ver weg toch moeten we nu al in actie komen. In de gemeente gaan we dat stap voor stap aanpakken per wijk. Daarom willen wij u de komende maanden informeren over de beste keuzes die u kunt maken om uw woning nog duurzamer en toekomstbestendiger te maken.
Warmte transitievisie
In de Warmtetransitievisie (zie documenten onderaan de pagina) stippelen we het pad uit naar een duurzame en toekomstbestendige warmtevoorziening. En beschrijven we per wijk de meeste kansrijke alternatieven voor duurzame verwarming ter vervanging van het aardgas.
Ook worden in de visie vier verkenningswijken aangewezen waar mogelijk op korte termijn de transitie naar aardgasvrij verder vorm gegeven kan worden met inwoners en betrokken organisaties.
Waar staan wij nu?
In opvolging van de Warmtetransitievisie is Arcadis | Over Morgen benaderd door gemeente Bergen op Zoom en inwoners van Bergse Plaat. De vraag werd gesteld om nader onderzoek te doen naar de beoogde warmtevoorziening op de Bergse Plaat en het concrete handelingsperspectief voor de inwoners op korte termijn. Samen met de Gemeente Bergen op Zoom, de wijkcommissie Bergse Plaat en Stichting Energietransitie Bergen op Zoom is dit onderzoek opgezet. Het resultaat kunt u teruglezen in onderstaand document.
Onze wijktransitiemakers zijn gestart in de eerste verkenningswijken. U kunt ze binnenkort vast ontmoeten tijdens een van de wijkbijeenkomsten of een energiecafé, hierover volgt later meer informatie. Houdt deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws!
Waar kunt u terecht voor meer informatie?
Op de pagina van het Regionaal Energieloket kunt u voor nu meer informatie vinden voor het verduurzamen van uw woning. Stuur gerust een e-mail of pak de telefoon. Het energieloket zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.
Telefoonnummer Regionaal Energieloket: 088 525 4110 (lokaal tarief)