Uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Gemeenten leggen belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vast in de burgerlijke stand. Bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk of overlijden. U kunt hier een afschrift of uittreksel van aanvragen. Dat is een schriftelijk bewijs van deze gegevens.

U kunt een afschrift of uittreksel aanvragen van een:

• geboorteakte
  • overlijdensakte
  • huwelijksakte
  • echtscheidingsakte
  • akte van partnerschapsregistratie
  • akte van beĆ«indiging partnerschap

Wat moet u weten?

U kunt een afschrift voor iemand anders aanvragen, als u:

• toestemming heeft gekregen
  • de echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner bent
  • een erfgenaam bent
  • het kind of de ouder bent
  • de vertegenwoordiger bent

U mag een afschrift ook aanvragen als de akte betrekking heeft op uzelf.

Afschrift Burgerlijke Stand
Een afschrift van een akte van de Burgerlijke Stand is een fotokopie van de betreffende akte met een stempel en een handtekening van de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. U kunt een afschrift van een akte aanvragen bij de gemeente waar de akte is opgemaakt. Een afschrift bevat alle informatie uit de akte en wordt alleen verstrekt aan uzelf, een gemachtigde of aan een ieder die daar een gerechtvaardigd belang bij heeft.

Uittreksel Burgerlijke Stand
Een uittreksel bevat slechts beperkte informatie uit de akte. Deze kan iedereen aanvragen.

Meertalig uittreksel (internationaal)
Van de akten van geboorte, overlijden en huwelijk, kunnen ook meertalige (internationale) uittreksels afgegeven worden. Een meertalig uittreksel wordt gebruikt als bewijs in het buitenland. Het bevat de actuele informatie die in een akte is opgenomen. Het is niet mogelijk om een meertalig uittreksel af te geven van een huwelijk van personen van gelijk geslacht of voor andere akten dan hierboven vermeld.
Als u de documenten voor gebruik in het buitenland nodig heeft is het van belang in het desbetreffende land te informeren aan welke voorwaarden het document verder moet voldoen, bijvoorbeeld legalisatie.

Kosten

Een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand kost € 12,90 (tarief 2017).

Contact

Een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand vraagt u aan bij de gemeente. U doet dit bij de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Een geboorteakte vraagt u bijvoorbeeld aan in de gemeente waar u geboren bent.

Termijn

De gemeente stuurt binnen 3 werkdagen het afschrift naar u op. Woont u in het buitenland? Houd er rekening mee dat de postbezorging langer kan duren.

Heeft u het afschrift eerder nodig? Bezoek dan de gemeente. U krijgt het meteen mee.

Meenemen

Zo vraagt u een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand aan:

• U gaat naar de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Wilt u een echtscheidingsakte of akte van beĆ«indiging partnerschap aanvragen? Dan doet u dit bij de gemeente waar u bent getrouwd of waar u het partnerschap heeft gesloten.
  • Log in met uw DigiD bij de gemeente om het uittreksel of afschrift online aan te vragen.
  • U betaalt het uittreksel of afschrift online.