Beleef Kunsten in de Monumenten op de Brabantse Wal

Splinter, F. (Fabiola)

De gemeente Bergen op Zoom, met haar kernen Halsteren en Lepelstraat, organiseert de landelijke Open Monumentendagen onder de noemer ‘Kunsten in de Monumenten’. Een festival vol historie, hedendaagse kunst en cultuur. Diverse monumenten openen in het weekend van 9 en 10 september hun deuren voor publiek. Tegen de historische achtergrond vinden er in deze monumenten allerlei activiteiten plaats. Erfgoed, (pop)muziek, theater, kunst, fietsroutes en rondleidingen komen hier samen.

Cultuur(historische) verenigingen, koren, harmonieën en kunstenaars zorgen voor een levendig programma vol cultuur en vermaak dat jong en oud aanspreekt. Enthousiaste gidsen geven een toelichting in en over de vele historische panden. Ze laten u de geschiedenis van deze panden proeven en delen hun kennis met u. U zult de historie voelen!

Boeren, burgers en buitenlui

Het thema van dit jaar is ‘Boeren, burgers en buitenlui'. Dit vindt u terug in de vele monumenten en activiteiten. Tijdens dit weekend worden boeren, burgers en buitenlui en monument met elkaar verbonden. De gemeente Bergen op Zoom met Halsteren en Lepelstraat, laat de meest uiteenlopende kunstvormen in het prachtige erfgoed tot leven komen.

Highlights

Zomaar een paar highlights. Wat dacht u van Villa de Beek in Halsteren waar u een lunch krijgt en vervolgens een rondleiding op het landgoed. Op de Grote Markt is een jaarmarkt met oude ambachten en een waanzinnig paardenspektakel dat in en rondom het centrum trekt. De tentoonstelling Bergen op Zilver heeft al vele bezoekers getrokken en is ook tijdens het weekend te bezichtigen. Er is een prachtige fietsroute die u voert naar bekende en onbekende locaties op de Brabantse Wal. Op Fort de Roovere gaat u terug in de tijd naar de 80 jarige oorlog. En er is nog veel meer!

Informatie

U herkent de deelnemende monumenten, particuliere panden en locaties aan een zogenaamde sleutel die zichtbaar is aangebracht.  Op veel locaties zijn er rondleidingen en kunt u genieten van optredens, verhalen, film & exposities. De toegang tot het evenement is gratis, behalve Popmonument en de lunch en rondleiding op Villa de Beek.

De meeste locaties zijn geopend:

• zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur
  • zondag tussen 12.00 en 17.00 uur
  • activiteiten in en rondom locaties tussen 13.00 en 17.00 uur

Kijk voor het volledige programma en de deelnemende panden op www.kunstenindemonumenten.nl

Bij VVV Brabantse Wal, Steenbergsestraat 6 (in stadspaleis het Markiezenhof, Bergen op Zoom) kunt u het gehele weekend terecht voor meer informatie. Openingstijden: za 11.00-17.00 uur en zo 12.00-16.00 uur.

Logo Kunsten in de Monumenten

Kunsten in de Monumenten wordt mede mogelijk gemaakt door: Alle deelnemers, Arsis Kunst en Sociëteit, Borgerij Berghen opden Zoom, Gebouw T / Popmonument, Heemkundekring Halchterth, StaBoz, Stichting Bezichtiging Monumenten, Stichting In den Scherminckel.

Met steun van de overheden en sponsoren: Gemeente Bergen op Zoom, Aangenaam Bergen op Zoom, Cultuurbedrijf, VVV Brabantse Wal, Werkgroepen Kunsten in de Monumenten, Bouwbedrijf De Nijs Soffers, Stichting Open Monumentendag.