’s Werelds eerste volledig elektrische handhavings- en toezicht scanauto rijdt in Bergen op Zoom

Roks, M. (Marloes)

Gemeente Bergen op Zoom heeft de eerste volledig elektrische en emissieloze scanauto geïntroduceerd. Deze handhavings- en toezicht scanauto, afgekort HTS-auto, gaat het handmatige productiewerk van de parkeerbeheerders overnemen. Hierdoor kan het toezicht en de handhaving gefocust worden op kwaliteitshandhaving.

Duurzaamheid

In de gemeente Bergen op Zoom staat duurzaamheid en Bio-Based industrie hoog op de agenda. Daarom wordt bij nieuwe projecten altijd gezocht naar een zo duurzaam mogelijke oplossing. Zo ook voor de doorontwikkeling in het parkeerbeleid. Wethouder Yvonne Kammeijer: “Dit was een uitdaging omdat wat we voor ogen hadden nog niet bestond. De gemeente heeft Parkeerbeheer Bergen op Zoom gevraagd om met een duurzame oplossing te komen. Parkeerbeheer heeft met de leveranciers gekeken naar de mogelijkheden voor een volledig elektrische en emissieloze auto. En dat is gelukt met de nieuwe Renault ZOE in combinatie met het ScanGenius Scansysteem van ARVOO Imaging Products BV!”

Uitdaging

De grootste uitdaging lag bij de stroomvoorziening van het ScanGenius scansysteem op het dak en achter in de auto. Deze worden bij conventionele auto’s aangesloten op de stroomvoorziening van de auto. Bij een volledig elektrisch voertuig is dit niet mogelijk, zonder de actieradius van de auto drastisch te beperken. Voor onze HTS-auto is daarom een apart accupakket ontwikkeld, dat volledig is weggewerkt in de kofferbak.

Innovatieve HTS-auto

Burgemeester Petter: “We hebben bewust voor deze HTS-auto gekozen, omdat we hem niet alleen voor parkeerhandhaving gaan gebruiken. De HTS-auto wordt veel breder ingezet.” Hiervoor waren de nodige innovaties nodig. De basis van deze innovaties ligt bij Parkeerbeheer Bergen op Zoom. Zij zijn degene geweest die de leveranciers uitgedaagd hebben om de scanauto technisch verder te innoveren, zodat de scanauto voor meerdere doeleinden tegelijk gebruikt kan worden.

De HTS-auto wordt breed ingezet binnen Bergen op Zoom:

• Parkeerhandhaving (betaald- en vergunningenparkeren)
  • Fout parkeren (parkeerverbodzone / op de stoep)
  • Milieuhandhaving (illegaal dumpen van vuil)
  • Toezicht en signalering Openbare Ruimte (straatmeubilair)
  • Parkeeronderzoek (parkeerdruk, duur en motiefmetingen)
  • Mogelijkheden voor inzet inde regio worden verder onderzocht

“Al deze innovaties gaan wij testen en indien mogelijk direct toepassen”, aldus Petter. “Deze innovaties maken het mogelijk om de toezicht en handhaving zeer efficiënt uit te voeren. Hierdoor komt tijd vrij voor de brede kwaliteitshandhaving, zoals milieuhandhaving, vandalisme en evenementen. Hiervoor is immer fysieke aanwezigheid van een handhaver noodzakelijk.”

De HTS-auto rijdt regelmatig rond in Bergen op Zoom. Voor een naheffing ontvangt men straks een standaard mededeling. De afhandeling hiervan wordt vereenvoudigd naar 1 betaalkanaal. Betalen aan de balie bij Parkeerbeheer verdwijnt, men krijgt de naheffing thuisgestuurd.

Achtergrondinfo

De gemeente is in 2015 gestart met de modernisering en digitalisering van het thema Parkeren. Het straatparkeren is als eerste gedigitaliseerd met kentekenparkeren. In 2016 is het vergunningenparkeren gedigitaliseerd. De laatste stap in de modernisering en digitalisering is de komst van de HTS-auto.

Parkeerbeheer Bergen op Zoom werkt al nauw samen met omliggende gemeenten. De HTS-auto is in overleg ook in te zetten in de regio. Dit biedt mogelijk kansen voor andere gemeenten.