Aangifte en registratie (BRP) van een levenloos geboren kindje

U kunt uw levenloos geboren kindje laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u in de gemeente waar u woont. Het maakt niet uit na hoeveel weken zwangerschap uw kindje geboren is, en ook niet hoe lang geleden dat was. Voor het registreren in de BRP is wel een akte van geboorte (levenloos) nodig.

 

Akte van geboorte (levenloos) opmaken

Als uw kind levenloos geboren is, doet u aangifte bij de burgerlijke stand van de gemeente waar uw kind geboren is. Het maakt geen verschil of uw kind na een zwangerschap van meer of minder dan 24 weken levenloos werd geboren. U krijgt van de gemeente een akte van geboorte (levenloos). 

U kunt de voor- en achternamen van uw kindje in de akte laten opnemen. In de akte staan verder de namen van u en uw partner. U kunt uw kindje ook laten bijschrijven in uw trouwboekje. 

Weet u niet zeker of er een akte is en woont u in Bergen op Zoom, maar is uw kindje in het buitenland geboren? Bel 14 0164 om te horen wat u het beste kunt doen.

 

Registratie van uw kindje in de Basisregistratie Personen (BRP) 

U kunt uw kind ook inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP). De registratie gebeurt niet automatisch als u aangifte doet. U registreert uw kind in de gemeente waar u woont. Uw kind wordt dan bij uw naam in de BRP gezet. 

Zowel de vader als de moeder mag aangifte doen. Maar ook anderen die weten van het overlijden. Daarnaast mogen ook medewerkers van het ziekenhuis of de uitvaartverzorger aangifte doen.

 

Goed om te weten

Het is niet verplicht om het kindje bij uw persoonsgegevens te laten opnemen. U kiest zelf of u dit wilt. U doet voor uzelf een verzoek om het kindje toe te voegen aan uw persoonsgegevens. Wil de andere ouder dit ook, dan moet de andere ouder zelf ook een verzoek doen. Dit kan allleen persoonlijk bij team Publieksdiensten (niet per post en niet per e-mail). U kunt uw keuze altijd weer wijzigen. 

Ook een kind dat al eerder levenloos geboren is, kunt u inschrijven in de BRP.

Als u niet in Nederland woonde en hier niet ingeschreven stond toen uw kindje werd geboren, kunt u uw kindje niet in de BRP registreren. 

Als u sinds 1 oktober 1994 niet meer in Nederland gewoond hebt, kunt u uw kindje niet in de BRP registreren. Uw persoonsgegevens  zitten dan niet in de BRP, dus uw kindje kan daar ook niet aan toegevoegd worden. 

 

Wat gebeurt er met de registratie

 • Uw kindje wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • Na de registratie ziet u uw kindje op het overzicht met uw persoonsgegevens.
 • Na de registratie krijgt u een bevestiging thuisgestuurd.
 • Ook ziet u uw kindje na 2 tot 3 dagen in MijnOverheid.nl. 
 • De registratie wordt niet doorgegeven aan andere organisaties die de BRP gebruiken. Uw zorgverzekering, de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank krigen dus geen bericht. 

Kosten

 • Opmaken van een akte: gratis
 • Registreren van uw kindje in de Basisregistratie Personen: gratis 
 • Aanvragen van een kopie van de akte: 13,80 Euro (tarief 2020). De akte blijft eigendom van de gemeente 
 • Aanvragen uittreksel Basisregistratie Personen: gratis. Deze wordt na registratie ook gratis opgestuurd
 • Aanvragen uittreksel op een later moment: 10 Euro (tarief 2020)

Contact

Als u in Bergen op Zoom woont, kunt u voor de aangifte en/of registratie een afspraak maken bij het team Publieksdiensten via telefoonnummer 14 0164. De afspraak kan alleen overdag plaatsvinden tijdens onze openingstijden

Termijn

Hoe lang duurt de registratie?

Dat verschilt per situatie. In sommige gevallen kunnen wij uw kindje binnen enkele werkdagen in de Basisregistratie Personen (BRP) zetten. 
Heeft u de akte niet of weet u niet of er destijds een akte is opgemaakt, dan gaan wij voor u op zoek. Dat duurt soms een paar dagen of zelfs een paar weken. 
Als uw kindje geboren is in een andere gemeente, moet u ook rekening houden met de verwerkingstijd van die gemeente. 

Meenemen

Om aangifte te doen van een levenloos geboren kind neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
 • eventueel uw trouwboekje, zodat uw kindje daarin kan worden bijgeschreven
 • de verklaring van de arts, ziekenhuis of verloskundige van het overlijden van het kind
 • een overlijdensadvertentie of informatie over de begrafenis of crematie. Heeft u die informatie niet, dan is dat geen probleem. Waarschijnlijk kan de gemeente u toch helpen. U krijgt dat te horen als u langskomt. 

Om uw kindje te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
 • als uw kindje niet in Bergen op Zoom geboren is maar in een andere gemeente in Nederland, de akte van geboorte (levenloos) van die andere gemeente. Dit is niet verplicht , maar de registratie is dan sneller op orde.