Paspoort aanvragen (voor inwoners uit gemeente Bergen op Zoom)

Let op: als u in het buitenland woont dan geldt een andere aanvraagprocedure.

Een paspoort is een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Ook kinderen onder de 14 jaar moeten in het buitenland een eigen identiteitsbewijs bij zich hebben.

Daarnaast is het paspoort een identificatiemiddel in Nederland.
De identificatieplicht geldt voor iedereen vanaf 14 jaar. 

Staat uw kind bijgeschreven in uw paspoort? Deze bijschrijving is niet meer geldig. Uw paspoort blijft gewoon geldig, dus u kunt er zelf nog wel mee reizen. Gaat u op reis met uw kind? Lees de informatie bij 'Reizen met kinderen'.

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw paspoort 10 jaar geldig.
Onder de 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig. Let op: heeft u voor 10 maart 2014 uw paspoort aangevraagd? Dan is uw paspoort 5 jaar geldig. In het paspoort staat tot welke datum het geldig is.

Er is ook een Nederlandse identiteitskaart. Hiermee kunt u alleen binnen een deel van Europa reizen. Een identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort. Wilt u weten welk reisdocument het beste bij u past? Lees dan ook de informatie over de Nederlandse identiteitskaart.

Aanvragen

zonder afspraak:

Van maandag tot en met vrijdag: van 09.00 tot 13.00 uur

Donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur 

met afspraak

U kunt digitaal een afspraak maken voor het aanvragen van dit product. Let op hiervoor heeft u DigiD nodig.

U kunt een afspraak maken via telefoonnummer 140164. 

Ophalen paspoort

Voor het ophalen van het paspoort hoeft u geen afspraak te maken, dit kan tijdens onze openingstijden. Wel moet u het paspoort persoonlijk komen ophalen.

 

Wat moet u weten?

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

U vraagt het paspoort aan bij de gemeente waar u woont. Woont u niet in Nederland dan kunt u het paspoort aanvragen bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het land waar u verblijft, of in de gemeenten Bergen op Zoom, Breda, Den Haag, Enschede, Maastricht, Echt-Susteren, Oldambt, Den Haag, Venlo, Montferland, Sluis of Bergeijk. In Bergen op Zoom kan dit alleen op afspraak. U belt hiervoor 14 0164. Zie hiervoor ook de informatie bij het product: Nederlands reisdocument voor Nederlanders die in het buitenland wonen

Vermissingsprocedure
Kunt u bij de aanvraag van een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart uw oude paspoort of identiteitskaart niet overleggen, dan kunt u bij de gemeente aangifte doen van vermissing. De gemeente start een onderzoek naar de vermissing.

Als u in het buitenland uw paspoort of identiteitskaart kwijt bent geraakt, moet u dit zo spoedig mogelijk melden bij de plaatselijke politie. Aansluitend moet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aanvragen (noodpaspoort of laissez-passer) om mee terug naar Nederland te kunnen reizen.

Noodprocedure
Als u uw paspoort bent kwijtgeraakt en u moet onmiddellijk op reis dan kunt u een noodpaspoort aanvragen op of in de buurt van vliegvelden of andere grensposten. Kijk op de website van de Koninklijke Marechaussee voor nadere informatie. Houd er rekening mee dat u met een noodpaspoort niet naar de Verenigde Staten kunt reizen zonder visum!

Kosten

 • Voor een persoon die 18 jaar of ouder is (geldigheid 10 jaar): € 65,30.
 • Voor een persoon onder de 18 jaar (geldigheid 5 jaar): € 52,--.
 • Spoedtoeslag € 47,55.

Wij verzoeken u met pin te betalen.

(tarief 2018)

Contact

Vraag het paspoort tijdig aan
De doorlooptijd van de afhandeling van het paspoort is ongeveer 1 week. In de vakantiemaanden kan dit langer duren. Houdt u daar rekening mee.

De regels verschillen per land
Houdt u er rekening mee dat bepaalde landen aanvullende of afwijkende eisen kunnen stellen bijvoorbeeld aan de resterende geldigheidsduur van het paspoort. Het is raadzaam hier tijdig bij het reisbureau of het betreffende consulaat naar te informeren.

Termijn

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente.

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Defensie.nl

Meenemen

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan: 

 • U komt naar het gemeentehuis.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren. Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Kinderen onder de 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden: 

 • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
 • Komt er geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden het formulier "Verklaring van geen bezwaar tegen afgifte reisdocument" invullen. Ze moeten beiden het formulier ondertekenen. Neem dit formulier en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist, gestolen of heeft u een vermoeden van misbruik? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.  

 • U moet een paspoort persoonlijk aanvragen én ophalen bij de gemeente waar u staat ingeschreven, ongeacht uw leeftijd.
 • U moet 2 vingerafdrukken geven, die in een chip worden opgeslagen. Deze chip wordt in het paspoort opgenomen. Dit geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar.
 • Bij aanvraag van een nieuw paspoort bent u verplicht uw oude paspoort in te leveren bij de gemeente.

Spoedprocedure

Kunt u geen week wachten, dan kunt u gebruik maken van een spoedprocedure. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt bij de gemeente, kan het paspoort de volgende werkdag worden afgehaald. Bij de aanvraag geeft u aan dat u met spoed een aanvraag wilt doen. Wanneer u gebruikt maakt van deze spoedprocedure worden hiervoor extra leges in rekening gebracht.

Let op: indien het paspoort niet in Bergen op Zoom is afgegeven, dan is bij vermissing geen spoedprocedure mogelijk. 

Persoonlijk aanvragen

zonder afspraak

Van maandag tot en met vrijdag: van 09.00 tot 13.00 uur

Donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur

met afspraak

U kunt digitaal een afspraak maken voor het aanvragen van dit product.

U kunt telefonisch een afspraak maken op telefoonnummer 140164. 

Ophalen

Voor het ophalen van dit product heeft u geen afspraak nodig, dit kan tijdens onze reguliere openingstijden. U dient het product persoonlijk op te halen.