Ro en Ad architecten winnen met Tochtportaal Gertrudiskerk lokale erfgoedprijs 2019

Roks, M. (Marloes)

Project Tochtportaal Sint Gertrudiskerk wint de erfgoedprijs 2019 van de gemeente Bergen op Zoom. Het architectenduo heeft de cheque van 500 euro op vrijdag 13 september in ontvangst genomen uit handen van cultuur- en erfgoedwethouder Evert Weys.

De omschrijving die de jury aan het winnende project gaf:

Een prachtig staaltje architectuur is het tochtportaal van de Gertrudiskerk. Het doel was een tochtportaal, de uitvoering is uniek en past zowel bij de huidige tijd als het verleden. De makers hebben gekeken naar de kerk, de bouw, de materialen, het verleden en het heden en zij hebben dat terug laten komen in en aan laten sluiten bij het ontwerp voor het tochtportaal. De teksten in de spanten en de meubels bij de ingang maken het af. Deze toevoegingen van portaal en ontvangstmeubels hebben er aan bijgedragen dat de kerk veelvuldig bezocht wordt.

De jury heeft het Tochtportaal tot winnaar uitgekozen omdat zij grote bewondering heeft voor de manier waarop het heden met het verleden op deze manier samenkomt. Een relatief simpele vraag werd een schitterende meerwaarde voor de kerk.

Voor de erfgoedprijs 2019 zijn 7 inzendingen ingestuurd. Hieruit werden 4 projecten genomineerd. De genomineerde projecten waren de Keldertocht, Maquette Markiezenhof, St. Gertrudiskapel en het tochtportaal. De genomineerden presenteerden op maandag 8 juli hun project voor de jury, bestaande uit wethouder Evert Weys, dhr Kees Rouw – voorzitter van de welstandsmonumentencommissie en dhr Eric Goossen – voorzitter Stadsherstel en kenner Cultuurhistorische Organisatie Bergen op Zoom. Vandaag, vrijdag 13 september, tijdens de start van de Open Monumentendagen (Kunsten in de Monumenten), maakte wethouder Weys de winnaar bekend.

Achtergrondinfo

De lokale erfgoedprijs wordt dit jaar voor de 4e keer gehouden. Door het instellen van deze prijs brengt de gemeente haar erfgoed breder onder de aandacht en stimuleert ze eigenaren en initiatiefnemers om op een eigentijdse en innovatieve manier met erfgoed om te gaan. De winnaar ontvangt 500,-

In het uitvoeringsprogramma Materieel Erfgoed staat opgenomen dat een Erfgoedprijs voor Bergen op Zoom wordt ingesteld. In 2014 heeft Bergen op Zoom de BNG erfgoedprijs gewonnen en hiervoor € 25.000 ontvangen. Voorwaarde voor het ontvangen van de BNG erfgoedprijs is dat de middelen van die prijs ook daadwerkelijk worden aangewend voor projecten die wij als gemeente hebben opgegeven. Het instellen van een lokale erfgoedprijs voor Bergen op Zoom - waar men € 500 mee kan winnen - is een van die projecten. Dit is de 4e keer dat de gemeente Bergen op Zoom de lokale erfgoedprijs uitreikt. Vorig jaar waren er 6 inzendingen. Tentoonstelling de laatste Kloosterkapel rolde toen als winnaar uit de bus.

Ro en Ad