Brabant Veilig Week 7 tot en met 13 oktober

Roks, M. (Marloes)

De gemeente Bergen op Zoom organiseert van 7 tot en met 13 oktober samen met diverse partners de Brabant Veilig Week. In deze week kun je deelnemen aan activiteiten die te maken hebben met veiligheid. Elke dag staat een ander thema centraal. Er zijn activiteiten voor inwoners en ondernemers.

 

Inschrijven via: veiligheid@bergenopzoom.nl  
Alle activiteiten zijn kosteloos te volgen.
Er is een beperkt aantal plekken per activiteit, dus schrijf je op tijd in!

 

Ondernemers

Veilige buurt

(GEANNULEERD) Crimineel ontbijtje
Horeca ondernemers worden uitgenodigd voor een ‘crimineel ontbijtje’ met de gemeente, de politie en het RIEC (Het regionaal Informatie en Expertise Centrum). Tijdens dit ontbijt vertellen de politie, het RIEC en de gemeente meer over het thema ondermijning. De horeca ondernemers kunnen van gedachte wisselen over de mogelijke aanwezigheid van criminele netwerken onder de Bergse ondernemers. Hoe ga je daar mee om? Hoe herken je dit en hoe kan je hier weerbaar tegen zijn? Uiteraard wordt voor de inwendige mens gezorgd.

Wanneer: maandag 7 oktober van 08.00 uur tot 10.00 uur
Waar: Fletcher Hotel Stadspark aan de Gertrudisboulevard 200 in Bergen op Zoom

In samenwerking met het RIEC.

Ondermijning

(GEANNULEERD) Bijeenkomst weerbaarheid ondernemers buitengebied
Criminelen verplaatsen hun activiteiten steeds vaker naar het buitengebied. Tijdens deze bijeenkomst willen we ondernemers bijpraten over waar ze mee geconfronteerd kunnen worden. We geven tips over hoe ze onveilige of verdachte situaties kunnen herkennen en risico’s kunnen verkleinen. Ook is er een wijkagent aanwezig om vragen te beantwoorden.

Wanneer: dinsdag 8 oktober van 09.00 uur tot 10.30 uur
Waar: Fletcher Hotel Stadspark aan de Gertrudisboulevard 200 in Bergen op Zoom

In samenwerking met het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid).

Gezondheid en Veiligheid

E-learning over alcohol en drugsgebruik 
Deze e-learning geeft u op korte en krachtige wijze informatie over de verschillende effecten die drugs en alcohol kunnen hebben: stimulerend, verdovend en bewustzijnsveranderend. Ook maakt u kennis met het POM-model (Persoon - Omgeving - Middel): het effect van drugs is niet alleen afhankelijk van het Middel dat gebruikt wordt, maar ook van de Persoon en van de Omgeving. De e-learning is kosteloos aan te vragen via veiligheid@bergenopzoom.nl. Als u deze aanvraagt, krijgt u een couponcode zodat de elearning op de website van Trimbos gevolgd kan worden. 

Wanneer: te bestellen vanaf woensdag 9 oktober tot en met 31 oktober 2019.

In samenwerking met het Trimbos Instituut.

Cybercrime

(GEANNULEERD) Training digitaal veilig voor ondernemers
Cybercriminelen hebben het steeds vaker gemunt op ondernemers. Onder andere via phishing mail, het hacken van systemen, identiteitsfraude of gijzelsoftware. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de vijf ondernemers in 2018 slachtoffer is geworden van cybercrime. Tijdens de training cybercrime ‘Digitaal veilig’ neemt een cybersecurity expert de ondernemers mee in de wereld van digitale bedreigingen en geeft bruikbare tips waarmee direct aan de slag kan worden gegaan.

Wanneer: Donderdag 10 oktober van 13.00 uur tot 16.00 uur.
Waar: Fletcher Hotel Stadspark aan de Gertrudisboulevard 200 in Bergen op Zoom

In samenwerking met het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid).

Inwoners

Veilige buurt

Zelfverdediging voor vrouwen
Lastig gevallen worden op straat, een tasjesrover, ongewenste of seksuele intimidatie of ongewenst gedrag op de werkvloer. Helaas is dit nog aan de orde van de dag. Regelmatig horen of zien we dat vrouwen en meiden geconfronteerd worden met ongewenste intimidatie en/of geweld. Daarom bieden we een kosteloze proefles ‘zelfverdediging voor vrouwen’ aan. Je leert technieken om voor jezelf op te komen.

Wanneer: maandag 7 oktober van 19.00 uur tot 20.15 uur of 20.30 uur tot 21.45 uur
Waar: Gymzaal Burgemeester Blomlaan (naast nummer 4), Bergen op Zoom.

In samenwerking met karateschool Tamasshii.

Veilige buurt

Veiligheid in Noordgeest
Op maandagavond vindt een schouw plaats in de wijk Noordgeest. U kunt meelopen met adviseurs van de gemeente en met de wijkagent en melden wat u onveilig vindt.
 De volgende thema’s staan centraal:

  • Veiligheid wanneer het buiten donker is. 

  • Veiligheid en ouder worden. 

  • Struikelblokken op het trottoir.  

Wanneer: maandag 7 oktober van 19.30 uur tot 21.00 uur
Waar: verzamelen bij basisschool de Welle in Noordgeest.

Je hoeft je niet van te voren aan te melden.

Gezondheid en Veiligheid

De Wasstraat 
Om infectieziekten bij basisschoolkinderen te voorkomen, is het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd voor te lichten over het nut van handen wassen. GGD West-Brabant heeft daarom ‘De Wasstraat’ ontwikkeld. Kinderen leren spelenderwijs over het nut en de verschillende stappen van handen wassen. De Wasstraat wordt geplaatst bij de basisscholen de Kreek en Lodijke.

Het gaat hier om een pilot. Deze activiteit willen we bij tevredenheid  in 2020 bij meerdere scholen organiseren.

Wanneer: Woensdag 9 oktober van 08.30 uur tot 12.30 uur
Waar: Basisschool de Kreek en de Lodijke op de Bergse Plaat in Bergen op Zoom

In samenwerking met de GGD West-Brabant.

Gezondheid en Veiligheid

(GEANNULEERD) Brainstormavond voor jongeren over alcohol en drugs
Afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van alcohol en drugsgebruik onder jongeren. Voorlichting is er genoeg. Maar, waar zitten jongeren nu wel op te wachten en waarop vooral niet? Wat zou jullie helpen bij het maken van keuzes? En welke rol hebben overheidsinstanties daarbij?  Is XTC verslavend? Hoe schadelijk is lachgas eigenlijk? En is testen van drugs op festivals zinvol?

Siem Nozza, de nachtburgemeester van de gemeente Eindhoven en Roeland van Roosmalen van Novadic Kentron (preventie) geven een seminar over het gebruik van alcohol en drugs. Voor jongeren van 18 jaar en ouder.

Wanneer: Woensdag 9 oktober van 19.30 uur tot 21.00 uur
Waar: Fletcher Hotel Stadspark aan de Gertrudisboulevard 200 in Bergen op Zoom

Gezondheid en Veiligheid

E-learning over alcohol en drugsgebruik
De e-learning geeft je op korte en krachtige wijze informatie over de verschillende effecten die drugs en alcohol kunnen hebben. Ook maak je kennis met het POM model (Persoon - Omgeving - Middel): het effect van drugs is namelijk niet alleen afhankelijk van het Middel dat gebruikt wordt, maar ook van de Persoon en van de Omgeving. De e-learning is kosteloos aan te vragen via veiligheid@bergenopzoom.nl. Wanneer je deze aanvraagt, krijg je een couponcode, zodat de e-learning op de website van Trimbos gevolgd kan worden. 

Wanneer: Te bestellen vanaf woensdag 9 oktober tot en met 31 oktober 2019.

In samenwerking met het Trimbos Instituut.

Cybercrime

(GEANNULEERD) Escapekoffer: Cyber24  
Zo’n 33 procent van de jongeren tussen de 12 en 21 jaar heeft wel eens bewust of onbewust online een misdrijf gepleegd. Zoals inloggen op de computer van iemand anders, je voordoen als een ander persoon, wachtwoorden van klasgenoten gebruiken. Dat wordt best normaal gevonden. Met Cyber24 zie je wat voor invloed dit soort acties hebben voor jezelf en voor slachtoffers. Cyber24 is een unieke experience voor jongeren over digitale criminaliteit. Het is een escape(room) ervaring. Elk team heeft de beschikking over een tablet, rekwisieten en overige hardware. Het gaat over situaties die op de werkelijkheid zijn gebaseerd.

Wanneer: Donderdag 10 oktober van 19.30 uur tot 21.00 uur.
Waar: Fletcher Hotel Stadspark aan de Gertrudisboulevard 200 in Bergen op Zoom

In samenwerking met het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid).

Cybercrime

Hack in de klas: bezoek aan een basisschool
Internetveiligheid is een hot item. Daarom is het belangrijk om al vroeg te beginnen met preventie. Samen met een echte ‘hacker’ van Stichting Hack in de klas komen we langs op een basisschool. De hack-workshop bestaat uit een introductie over de digitale wereld en haar gevaren. Het doel van deze workshop is om het bewustzijn van kinderen te verhogen rondom security, privacy en hun veiligheid online.

Wanneer: Donderdag 10 oktober van 08.30 uur tot 12.00 uur
Waar: Basisschool de Borghoek in Bergen op Zoom

In samenwerking met Stichting Hack in de Klas.

Brandveiligheid

Op bezoek bij de brandweer
Vroeg geleerd is oud gedaan. Daarom laat de brandweer zien hoe brand ontstaat en hoe je het kunt voorkomen. Alle kinderen van 7 tot en met 13 jaar kunnen zich inschrijven voor een rondleiding. De kinderen worden ingedeeld in groepen. Bij inschrijving wordt bekend gemaakt in welke groep het kind is ingedeeld en welk tijdstip de rondleiding begint. Elke rondleiding duurt een uur.

Wanneer: Zaterdag 12 oktober van 09.00 uur tot 12.00 uur
Waar: Brandweerkazerne Bergen op Zoom