Lancering website duurzaambergenopzoom.nl

Bob van den Berg

Maandagmiddag 1 april werd in het Binnenstadslab de website duurzaambergenopzoom.nl officieel gelanceerd door de eerste “duurzame doeners” en wethouder Andrew Harijgens van duurzaamheid. De duurzame doeners zijn organisaties en bedrijven die in de ontwikkeling van de website hebben meegedacht en die ook terug te vinden zijn op de site. Hiertoe behoren onder andere het Stadspodium, Millvision, Natuurpodium, Stichting EcoBoz, Stichting Energietransitie Bergen op Zoom en ook de Veiligheidsregio. Samen met de gemeente als initiatiefnemer presenteerden zij het resultaat.

Duurzame doeners
Het platform is voor en door duurzame doeners en van de Bergse gemeenschap; alle inwoners en organisaties (bedrijven, verenigingen, scholen, buurtorganisaties etc.) zijn uitgenodigd om duurzame projecten hier het podium te geven.

“Als gemeente zoeken we hiermee nadrukkelijk de samenwerking en verbinding op met allerlei partners. We kunnen tenslotte alleen verduurzamen als we dat samen, in gedeeld eigenaarschap doen”, aldus wethouder Harijgens.

Daarom heeft de gemeente verschillende partijen, zoals burgerinitiatieven en bedrijven, gevraagd mee te denken en te bouwen aan het platform. Dat gebeurde in verschillende brainstormsessies. Ook voor de doorontwikkeling zal steeds de samenwerking worden gezocht. Meta Vrijhoef, voorzitter en oprichter van Stichting EcoBoZ: “Als je in alle fases van het proces meegenomen bent en écht inspraak hebt, kan ik daar alleen maar heel blij van worden.”

Doelen, nieuws en resultaten
Op de site zijn nieuwsartikelen te vinden, duurzame projecten die in de gemeente plaatsvinden, behaalde resultaten en een activiteitenkalender. Daarnaast worden de projecten steeds gekoppeld aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (de zogeheten Sustainable Development Goals of SDG’s). De bedoeling is dat steeds meer mensen zich aansluiten en laten zien op welke manier zij duurzaam bezig zijn.

Heb je zelf een project dat bijdraagt aan een duurzaam Bergen op Zoom? Ga naar de website en meld je project aan of mail naar: annemieke@duurzaambergenopzoom.nl.