Burgemeester onthult gevelbord EFFORTS

Bob van den Berg

Burgemeester Frank Petter onthulde maandag in Brussel tijdens de eerste officiële boardmeeting het gevelbord van de nieuwe erfgoedorganisatie EFFORTS, de European Federation of Fortified Sites. Hij deed dit als voorzitter van EFFORTS. Sinds november 2017 is burgemeester Petter voorzitter van deze organisatie.

EFFORTS

Doel van EFFORTS is belangenbehartiging voor haar leden op het gebied van militair erfgoed. Daarnaast wisselt de organisatie in de volle breedte kennis over dit onderwerp uit en start ze lobbytrajecten. Den Bosch en Bergen op Zoom zijn de founding fathers van EFFORTS.

Het secretariaat van EFFORTS is gevestigd in Brussel, dicht bij de kantoren van de EU. Zo zijn de lijnen met Brussel kort en liggen contacten met belangrijke erfgoedspelers op EU-niveau binnen bereik.

Bij de start van EFORTS sloten zich al direct 17 steden uit verschillende EU-landen aan. Inmiddels ligt dit aantal op 50 en neemt het toe. Veel steden geven aan dat ze lid zijn omdat ze het belangrijk vinden om aangesloten te zijn bij een internationaal belangennetwerk.

Bergen op Zoom

Het rijke vestingverleden van Bergen op Zoom, de aanwezigheid van vestingrelicten, de wil om verscholen vestingresten en de verhalen daarachter (terug) in beeld te brengen maakt dat Bergen op Zoom zich heeft aangesloten bij dit netwerk voor militair erfgoed.

Meer informatie?