januari

• Samen Schoon het nieuwe jaar begonnen

Woensdagmiddag 24 januari deelde wethouder Yvonne Kammeijer prijzen uit aan Bergse kinderen, dat begin januari heel veel kerstbomen wist in te zamelen. Deze jeugdige Supporters van Schoon zijn samen het jaar goed begonnen met het inzamelen van kerstbomen. Een zeer goed begin want die bomen worden duurzaam verwerkt tot houtsnippers voor tuinpaden. En daar zijn de gemeente en het Natuurpodium erg blij mee, want zo werken we samen aan een duurzame en schone buurt.

• Het Binnenstadslab is op zoek naar nieuwe helden

Vorig jaar introduceerde het Binnenstadslab een geheel nieuw fenomeen in Bergen op Zoom: de Winkelheld! Dit jaar wordt de zoektocht uitgebreid en komt er tevens een Horecaheld 2018. Er staan in het Bergse centrum heel veel mensen klaar om het gasten en klanten naar de zin te maken. Samen met de bezoekers van al die verschillende bedrijven gaat het Binnenstadslab op zoek naar medewerkers, bedrijfsleiders of ondernemers die eruit springen.

• Gemeente begint direct met kappen van bomen aan Rijtuigweg nadat opnieuw 6 bomen zijn omgewaaid

De westerstorm die donderdag 18 januari over het land trok heeft ook in Bergen op Zoom voor grote overlast gezorgd. Aan de Rijtuigweg was het opnieuw raak, nadat eerder deze maand al twee bomen sneuvelden en tegen woningen vielen. 6 bomen overleefden het natuurgeweld van donderdag niet. Voldoende reden voor wethouder Patrick van der Velden om direct een noodkapprocedure in werking te stellen. In de loop van de dag zijn de bomen die na de storm van donderdag als ‘onbetrouwbaar’ kunnen worden gezien, gemerkt met oranje verf. Het is de bedoeling dat die bomen de komende twee weken worden weggehaald. Naast de zes bomen aan de Rijtuigweg werd aan de Burgemeester Stulemeijerlaan ter hoogte van ’t Rijks uit voorzorg een boom neergehaald die een gevaar vormde voor de omgeving.

• Vervuilde drugs in Noord-Brabant en Rotterdam-Rijnmond

De afgelopen week zijn er bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) drugspoeders ingeleverd, waarin het zeer gevaarlijke atropine is aangetroffen. De ketamine- en cocaïnepoeders zijn bij verschillende testlocaties in Noord-Brabant aangeleverd. Daarnaast zijn er begin dit jaar bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) meldingen geweest van gezondheidsincidenten in Noord-Brabant en Rotterdam-Rijnmond waarbij er vermoedelijk sprake was van blootstelling aan atropine.

• Bent u al bekend met de Groene Menukaart?

Heeft u een historisch pand of monument en wilt u energie besparen? Speciaal voor inwoners en bedrijven met een historische woning, kerk, boerderij of industrieel erfgoed heeft gemeente Bergen op Zoom de Groene Menukaart. Dit is een online gereedschapskoffer (de ‘toolbox’) die geschikt is voor alle soorten gebouwen met een bouwjaar van vóór 1945. U kunt hierbij denken aan een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk.

• Nieuwjaarstoespraak burgemeester, maandag 8 januari 2018

Tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Sint Gertrudiskerk op maandag 8 januari werden de gasten toegesproken door burgemeester Frank Petter. De nieuwjaarstoespraak is hier te lezen.

• Informatie gewijzigde Verordening en Uitvoeringsbesluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom 2018

De gemeente Bergen op Zoom heeft de Verordening en het daaraan verbonden Uitvoeringsbesluit m.b.t. de voorzieningen voor maatschappelijke ondersteuning aangepast. Door deze aanpassingen is het nu aan de gemeenteraad en niet langer aan het college om vast te stellen hoe de hoogte van de persoonsgebonden budgetten (PGB’s) en de eigen bijdrage wordt bepaald.