Verblijfsvergunning aanvragen

Wilt u langer dan 3 maanden in Nederland verblijven en woont u niet in een EU/EER-land of Zwitserland? Dan vraagt u een verblijfsvergunning aan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Soms wilt u langer in Nederland blijven. Bijvoorbeeld als u bij uw familie in Nederland wil wonen. Of als u wilt werken of studeren in Nederland.

Wat moet u weten?

De voorwaarden om een verblijfsvergunning aan te vragen zijn onder andere: 

  • Voor het bezoeken van Nederland korter dan 3 maanden heeft u een geldig reisdocument (bijvoorbeeld een paspoort) nodig en meestal een visum. Inwoners van EU/EER-landen en Zwitserland hebben genoeg aan hun paspoort of identiteitskaart. 
  • Misschien wilt u langer dan 3 maanden in Nederland verblijven en hoort u niet tot de groep die hierboven is genoemd. Dan heeft u altijd een verblijfsvergunning nodig. Bovendien heeft u meestal een speciaal visum nodig om Nederland in te reizen. Dat visum heet een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). 

Meenemen

Zo vraagt u een verblijfsvergunning aan:

  • U neemt contact op met de IND.
  • U levert aan:
    • uw geldige identiteitsbewijs (uw reisdocument of ander document met daarin uw nationaliteit)
    • als u bent geboren in het buitenland: een geboorteakte (afhankelijk van uw geboorteland moet de akte zijn gelegaliseerd)
    • als u getrouwd bent: uw huwelijksakte
    • als u getrouwd bent geweest: de echtscheidingsakte of overlijdensakte van uw overleden partner

De IND vraagt soms ook naar een bewijs dat u een woning in Nederland heeft. Dit bewijs kan zijn:

  • een huurcontract, of
  • een eigendomsbewijs, of
  • een verklaring van de hoofdbewoner van het pand