Tijdelijk inschrijven in Nederland: Inschrijven als niet-ingezetene

Als u in Nederland werkt of studeert, dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit nummer ontvangt u na registratie in de Basisregistratie Personen (BRP). Hoe u zich inschrijft, hangt af van de duur van uw verblijf in Nederland.

• Woont u niet in Nederland of u woont korter dan 4 maanden in Nederland? Schrijf u dan in als niet-ingezetene bij een van de volgende gemeenten: RNI-gemeenten. U krijgt dan een burgerservicenummer. Dit nummer is persoonlijk en bedoeld voor het contact met de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld als u in Nederland wilt werken of studeren. Of als u een Nederlands pensioen krijgt, maar in het buitenland woont.
  • Blijft u langer dan 4 maanden in Nederland? Schrijf u dan in als ingezetene in de gemeente waar u gaat wonen.

Werkgevers kunnen een groep niet-ingezetenen laten inschrijven. Dit kan bij een groep van meer dan 8 personen. Maak hiervoor een afspraak bij een RNI-gemeente.

Wat moet u weten?

U kunt zich niet bij alle gemeenten laten inschrijven als niet-ingezetene. U kunt terecht bij de volgende gemeenten:

• RNI-gemeenten

U moet daar zelf naar toe gaan voor de inschrijving.

Openingstijden:

Let op: hiervoor kunt u slechts op werkdagen bij ons terecht tussen 9.00 en 12.00 uur.

Meenemen

U moet persoonlijk langskomen voor de inschrijving. Neem uw geldige identiteitsbewijs mee.

Wilt u uw kind inschrijven? Dan moet uw kind ook persoonlijk langskomen en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Bij het inschrijven van uw kind kan de gemeente om aanvullende documenten vragen. Bijvoorbeeld een (internationale) geboorteakte.