Tijdelijk inschrijven in Nederland: Inschrijven als niet-ingezetene

Als u in Nederland werkt of studeert, dan heeft u een BSN nodig. Dit nummer ontvangt u na registratie in de Basisregistratie Personen (BRP). Hoe u zich inschrijft, hangt af van hoelang u in Nederland blijft.

Woont u niet of korter dan 4 maanden in Nederland? Schrijf u in als niet-ingezetene bij 1 van de gemeenten in Nederland waar dit mogelijk is. U krijgt dan een BSN. Dit nummer is persoonlijk en bedoeld voor het contact met de Nederlandse overheid.

Woont u langer dan 4 maanden in Nederland? Schrijf u dan in als ingezetene in de gemeente waar u woont.

Werkgevers kunnen een groep niet-ingezetenen laten inschrijven. Dit kan bij een groep van meer dan 8 personen. Maak hiervoor een afspraak bij 1 van de gemeenten waar niet-ingezetenen ingeschreven kunnen worden.

Wat moet u weten?

U woont niet in Nederland of u woont korter dan 4 maanden in Nederland.

U kunt zich niet bij alle gemeenten laten inschrijven als niet-ingezetene.

Langer dan 4 maanden verblijf in Nederland?
U moet tenminste binnen 5 dagen aangifte doen bij uw (nieuwe) gemeente.

• U moet deze aangifte in persoon bij de gemeente doen.
  • Ook alle kinderen en andere meerderjarige bewoners, die deel uitmaken van het gezin en mee verhuizen, moeten hierbij aanwezig zijn.
  • U heeft toestemming van de hoofdbewoner nodig als u bij iemand in gaat wonen.

Let op! Als u zich niet tijdig laat inschrijven kan de gemeente u een bestuurlijke boete opleggen. De gemeente heeft toezichthouders aangesteld die toezien op de naleving van deze regels.

Rechtmatig verblijf
Uw verblijf in Nederland moet rechtmatig zijn. Dat houdt in dat u

• de Nederlandse nationaliteit heeft,
  • of een onderdaan bent van de Europese Unie,
  • of beschikt over een geldige verblijfsvergunning.

Vestiging vanuit de overzeese gebieden
Personen die komen uit de landen Curacao, Sint Maarten en Aruba en de gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba moeten een verhuisbericht overleggen.

Vestiging vanuit Belgiƫ of Duitsland
Komt u uit Belgiƫ of Duitsland, dan moet u een bewijs van uitschrijving overleggen. Het bewijs van uitschrijving kunt u alleen ontvangen op het moment van uitschrijving.

Meenemen

Zo dient u een inschrijvingsverzoek in:

• U gaat naar de gemeente.
  • U levert aan:
    • uw geldige identiteitsbewijs

Wilt u uw kind inschrijven? Dan moet uw kind ook persoonlijk langskomen en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Bij het inschrijven van uw kind kan de gemeente om aanvullende documenten vragen. Bijvoorbeeld een (internationale) geboorteakte.