Herinrichting Koepelstraat

Jeroen van Bommel

De Koepelstraat wordt binnenkort opnieuw ingericht. Enkele jaren geleden is al een gedeelte van de Koepelstraat aangepakt omdat het riool hier vervangen moest worden. De rest van de Koepelstraat is blijven liggen. Hier is het riool nog in goede staat, maar de bestrating niet meer. Tijd om ook dit gedeelte aan te pakken!

 

Tekening KoepelstraatJPG

Bewoners hebben per mail en tijdens een informatieavond kunnen aangeven wat hun wensen waren en hoe zij over het ontwerp dachten Zo veel mensen, zo veel wensen. Dat geldt ook voor de nieuwe inrichting van de Koepelstraat. Waar de een graag veel groen ziet, wil de ander zo veel mogelijk parkeerplaatsen. Al deze opmerkingen en wensen zijn uiteindelijk verwerkt tot een definitief ontwerp. Voor de presentatie van het ontwerp op 13 april 2017 en de reactie hierop, klikt u op de links.

 

Uitstraling

De Koepelstraat ligt tegen het oude centrum aan. Bij de materiaalkeuze hebben we hiermee rekening gehouden. Zo zal de rijbaan net zoals het reeds aangelegde gedeelte van de Koepelstraat bestaan uit gebakken klinkers. In de stoepen komt een betonnen tegel met een toplaag van gebroken natuursteen in grijze kleur. De parkeervakken krijgen een donkere betonnen klinker ook met een toplaag van gebroken natuursteen.

 

Koepelstraat bestratingPNG Koepelstraat tegelPNG Koepelstraat natuursteenPNG

 

Parkeren

De parkeerdruk is groot in de Koepelstraat en de omgeving. Helaas kunnen we dat niet oplossen met de herinrichting van de Koepelstraat. Wel hebben we het eerste ontwerp op een aantal punten aangepast om zo veel mogelijk parkeerplaatsen te maken. Zo hebben we op verzoek de parkeerplaatsen iets kleiner gemaakt en hebben we ook maar aan één zijde bomen geplaatst. De belijning is bijna niet meer te zien, maar in de huidige situatie is er plek voor ca. 86 auto’s. Ook in de nieuwe situatie komen er 86 parkeerplaatsen. De aangepaste tekening vindt u hier.

 

Groen

Koepelstraat geveltuinPNG

Naast de nieuwe materialen zorgen ook bomen voor een prettige uitstraling van de straat. Zij zorgen voor kleur in een stadstraat en spelen een rol bij het tegen gaan van het opwarmen van de stad. Omdat de straat niet heel breed is, planten we een smalle boom, de Liquidambar styraciflua ‘Slender Sihouette’.

Het boomritme is afgestemd op een efficiënt parkeermodel: om de 3 parkeerplaatsen een boom.

Geveltuinen zijn welkom en dragen ook bij aan een groenere uitstraling. Een geveltuin is een strookje grond langs de gevel van 1 tegel breed. Bewoners kunnen hier zelf plantjes in zetten.

 

Koepelstraat verlichting

Verlichting

De bestaande verlichting wordt vervangen door LED verlichting. In de Koepelstraat komt dezelfde verlichting als in de net opnieuw ingerichte Bruinevisstraat.

 

Nutswerkzaamheden

Voordat de gemeente de nieuwe bestrating aanbrengt, gaan eerst Brabant Water en Enexis aan de slag. Brabant Water vervangt de oude gietijzeren leiding en Enexis de oude kabel voor de verlichting. Ook bouwt Enexis het gasnetwerk om van 30 mBar naar 100 mBar.

 

Planning van de uitvoering

Op 18 september starten Brabant Water en Enexis met hun werkzaamheden. Zij starten aan de kant van de Coehoornstraat en werken richting de Westersingel.

Vanaf 1 december kan de gemeente beginnen met de herinrichting.

Klik hier voor de laatste brief met informatie over de planning en parkeren tijdens de uitvoering.

 

Informatie en contact

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met mevrouw K. Flore via telefoonnummer 14 0164 of email k.flore@bergenopzoom.nl