Rijbewijs vernieuwen

Als uw rijbewijs bijna verloopt, is het tijd om uw rijbewijs te verlengen. Op uw rijbewijs staat tot wanneer het geldig is. Vraag uw nieuwe rijbewijs op tijd aan, want het is niet meteen klaar.

Nieuwe rijbewijzen zijn meestal 10 jaar geldig. Soms is een rijbewijs korter geldig. Bijvoorbeeld als u uw vrachtwagenrijbewijs wilt verlengen. Of als u ouder bent dan 65 jaar.

Bent u geslaagd voor een nieuwe categorie? Bijvoorbeeld voor uw motorexamen, terwijl u al een autorijbewijs heeft? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Op uw nieuwe rijbewijs komt de nieuwe categorie erbij. Pas met uw nieuwe rijbewijs mag u dan ook met een motor de weg op.

Is uw rijbewijs beschadigd? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Geldt een medische beperking of een zwaardere categorie voor uw rijbewijs? Dan is het vervangende rijbewijs tot dezelfde datum geldig als uw oude rijbewijs.

Woont u in het buitenland? Als u een Nederlands rijbewijs heeft en in het buitenland (Europese Unie) woonachtig bent, kunt u dat rijbewijs niet meer in Nederland verlengen. Dat moet bij de autoriteiten van het land waarin u woonachtig bent.

 

Wat moet u weten?

Wilt u uw rijbewijs vernieuwen, hou dan rekening met het volgende:

 • Heeft u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus? Dan moet u eerst medisch gekeurd worden (categorie C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E of DE).
 • Een nieuw rijbewijs voor vrachtwagen of bus is maximaal 5 jaar geldig.
 • Bent u tussen de 65 en 70 jaar oud? Dan is uw nieuwe rijbewijs geldig tot u 75 wordt.
 • Bent u tussen de 70 en 75 jaar oud? Dan is uw nieuwe rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.
 • Vanaf 75 jaar wordt u medisch gekeurd als u uw rijbewijs wilt vernieuwen.
 • Na een medische keuring kan het CBR beslissen dat uw rijbewijs korter geldig is dan normaal, bijvoorbeeld 1 jaar. U ontvangt hierover een brief.

Er zijn de volgende soorten rijbewijzen:

Meer informatie kunt u vinden op de website van de RDW of op de website van de Rijksoverheid.

 Groot rijbewijs

 • Bezitters van een groot rijbewijs die het beroep van chauffeur willen uitoefenen, hebben te maken met de Richtlijn vakbekwaamheid. Dit houdt onder andere in dat chauffeurs die hun vakbekwaamheid (chauffeursdiploma) willen halen, 2 praktijktoetsen moeten doen. Deze toetsen komen naast het praktijkexamen. Ook wijzigen de theorie-examens. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het CBR.
 • Voor het verlengen van een groot rijbewijs is een medische keuring nodig.
 • Voor het afleggen van het examen D en DE moet u minimaal 24 jaar zijn. Als u uw rijbewijs D of DE in combinatie met uw vakbekwaamheid (code 95) haalt, dan kunt u examen doen vanaf 21 jaar.  

 

Kosten

 • Kosten rijbewijs: €38,99
 • Extra kosten spoedaanvraag: € 34,00
 • geneeskundige verklaring: € 33,80

U betaalt de kosten als u de aanvraag doet. 

(tarieven 2017)

 

Contact

U vraagt uw rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat.

Bij het ophalen van uw nieuwe rijbewijs levert u het oude rijbewijs in.

Spoedprocedure
Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt bij de gemeente, kunt u het rijbewijs de volgende werkdag afhalen. Bij het afhandelen van uw aanvraag geeft u aan dat u met spoed een aanvraag wilt doen. Wanneer u gebruikt maakt van deze spoedprocedure worden hiervoor extra kosten in rekening gebracht.

Persoonlijk aanvragen
zonder afspraak
Van maandag tot en met vrijdag: van 09.00 tot 13.00 uur
Donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur

met afspraak
U kunt digitaal een afspraak maken voor het aanvragen van dit product.
U kunt telefonisch een afspraak maken op telefoonnummer 140164.

Ophalen
Voor het ophalen van dit product heeft u geen afspraak nodig, dit kan tijdens onze reguliere openingstijden. U dient het product persoonlijk op te halen.

Geneeskundige verklaring
De geneeskundige verklaring kunt u, via uw Digid gebruikersnaam en wachtwoord, ook via de website van de gemeente Bergen op Zoom aanvragen. Vraag de geneeskundige verklaring aan.

Termijn

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen. Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen.

U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Meenemen

U betaalt bij de aanvraag van uw rijbewijs. Verder heeft u nodig:

 • uw geldige identiteitsbewijs
 • uw oude rijbewijs
 • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt

Bent u (ex-)militair en heeft u een geldig militair rijbewijs? En wilt u een burgerrijbewijs aanvragen? Neem dan ook mee:

 • een verklaring van geschiktheid (deze vraagt u eerst aan bij het CBR)

Net het rijbewijs gehaald? Let op!
Iedereen die voor het eerst een Nederlands rijbewijs haalt, valt onder de 'Regeling beginnende bestuurders'. Voor beginnende bestuurders gelden de eerste 5 jaar na ontvangst van het rijbewijs strengere regels. De nieuwe weggebruikers krijgen een strafpunt als zij worden aangehouden vanwege bumperkleven, een snelheidsoverschrijding van meer dan 30 kilometer per uur, een alcoholpromillage van 0,8 en hoger en het veroorzaken van ongevallen waarbij doden of gewonden vallen.

Medische keuring
Omdat u bij een verlenging van uw rijbewijs C, D, CE en DE een medische keuring moet ondergaan, neemt de vernieuwing van uw rijbewijs meer tijd in beslag (soms wel 6 weken na de keuring!). Begin daarom op tijd met het vernieuwen van uw rijbewijs.

Omwisselen Nederlands rijbewijs voor het buitenland
Wanneer u in een EU/EER land woont of in Zwitserland en u moet uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een rijbewijs van uw woonland, dan moet u uw geldige Nederlandse rijbewijs omwisselen bij de autoriteiten in het land waar u staat ingeschreven.

Omwisseling militair rijbewijs
Bij deze aanvraag moet een verklaring van geschiktheid (VvG) overgelegd worden. De (ex)militair moet zelf deze verklaring aanvragen bij het CBR. De verklaring van geschiktheid is verkrijgbaar bij de gemeente of kan aangevraagd worden bij het CBR via www.cbr.nl via Mijn CBR.

Let op

Papieren rijbewijs
Het papieren rijbewijs is vanaf 1 oktober 2016 niet meer geldig. Heeft u nog een papieren rijbewijs? Dan kunt u een boete krijgen als u gaat rijden. Ook kunt u het papieren rijbewijs niet meer gebruiken als identificatiebewijs. Vraag een nieuw rijbewijs aan.

Categorie T
Op 1 juli 2015 is de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Bij de eerstvolgende vernieuwing van uw rijbewijs krijgt u automatisch categorie T bijgeschreven als:

 • uw rijbewijs B is afgegeven voor 1 juli 2015
 • u op het moment van de aanvraag 18 jaar of ouder bent
 • de categorie B op uw rijbewijs niet ongeldig is verklaard