Rijbewijs aanvragen

Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. Ieder voertuig heeft een eigen rijbewijscategorie. Op uw rijbewijs staat voor welke categorieën u voertuigen mag besturen. Lees meer over rijbewijscategorieën op Rijksoverheid.nl.

Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 65e jaar op CBR.nl.

U vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan als:

 • u voor het eerst geslaagd bent voor een rijexamen.
 • u geslaagd bent voor een nieuwe categorie.
 • uw rijbewijs bijna verloopt.
 • uw rijbevoegdheid ingeperkt is (bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte).
 • u een rijbewijs wilt omwisselen (bijvoorbeeld een buitenlands of militair rijbewijs).
 • uw rijbewijs kwijt of gestolen is.
 • uw rijbewijs beschadigd is.

Woont u in het buitenland? Als u een Nederlands rijbewijs heeft en in het buitenland (Europese Unie) woonachtig bent, kunt u dat rijbewijs niet meer in Nederland verlengen. Dat moet bij de autoriteiten van het land waarin u woonachtig bent.

 

Wat moet u weten?

De belangrijkste voorwaarden voor een rijbewijs zijn:

 • Het CBR heeft u een verklaring van geschiktheid gegeven.
 • U woonde in het afgelopen jaar minimaal 185 dagen in Nederland.
 • U vraagt uw rijbewijs binnen 3 jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.

Wilt u een buitenlands rijbewijs inwisselen? Dan gelden er extra voorwaarden. Lees meer over het omwisselen van buitenlandse rijbewijzen op RDW.nl.

De leeftijd waarop u een rijbewijs mag aanvragen, hangt af van het soort rijbewijs. 

Als u 17 jaar oud bent, kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een coach naast u. Hiervoor vraagt u een begeleiderspas aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Lees meer over het jongerenrijbewijs op 2todrive.nl.

Het CBR beoordeelt of u een verklaring van geschiktheid krijgt. Soms is hier meer informatie voor nodig, bijvoorbeeld over uw gezondheid. U moet dan het formulier Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) invullen. Lees meer over de Gezondheidsverklaring op CBR.nl.

Er zijn de volgende soorten rijbewijzen:

Meer informatie kunt u vinden op de website van de RDW of op de website van de Rijksoverheid.

 Groot rijbewijs

 • Bezitters van een groot rijbewijs die het beroep van chauffeur willen uitoefenen, hebben te maken met de Richtlijn vakbekwaamheid. Dit houdt onder andere in dat chauffeurs die hun vakbekwaamheid (chauffeursdiploma) willen halen, 2 praktijktoetsen moeten doen. Deze toetsen komen naast het praktijkexamen. Ook wijzigen de theorie-examens. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het CBR.
 • Voor het verlengen van een groot rijbewijs is een medische keuring nodig.
 • Voor het afleggen van het examen D en DE moet u minimaal 24 jaar zijn. Als u uw rijbewijs D of DE in combinatie met uw vakbekwaamheid (code 95) haalt, dan kunt u examen doen vanaf 21 jaar.  

 

Kosten

 • Kosten rijbewijs: €38,99
 • Extra kosten spoedaanvraag: € 34,00
 • geneeskundige verklaring: € 33,80

U betaalt de kosten als u de aanvraag doet. 

(tarieven 2017)

 

Contact

Bij het ophalen van uw nieuwe rijbewijs levert u het oude rijbewijs in.

Spoedprocedure
Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt bij de gemeente, kunt u het rijbewijs de volgende werkdag afhalen. Bij het afhandelen van uw aanvraag geeft u aan dat u met spoed een aanvraag wilt doen. Wanneer u gebruikt maakt van deze spoedprocedure worden hiervoor extra kosten in rekening gebracht.

Persoonlijk aanvragen
zonder afspraak
Van maandag tot en met vrijdag: van 09.00 tot 13.00 uur
Donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur

met afspraak
U kunt digitaal een afspraak maken voor het aanvragen van dit product.
U kunt telefonisch een afspraak maken op telefoonnummer 140164.

Ophalen
Voor het ophalen van dit product heeft u geen afspraak nodig, dit kan tijdens onze reguliere openingstijden. U dient het product persoonlijk op te halen.

Geneeskundige verklaring
De geneeskundige verklaring kunt u, via uw Digid gebruikersnaam en wachtwoord, ook via de website van de gemeente Bergen op Zoom aanvragen. Vraag de geneeskundige verklaring aan.

Termijn

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen bij de gemeente. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een rijbewijs aan via de spoedprocedure. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw rijbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet mogelijk.

Meenemen

Zo vraagt u een rijbewijs aan:

 • U komt naar het gemeentehuis.
 • U neemt mee:
  • uw geldige identiteitsbewijs
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de richtlijnen
 • uw oude rijbewijs, als u uw rijbewijs wilt verlengen of vervangen
 • U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Is uw rijbewijs vermist of gestolen? Of heeft u een vermoeden van misbruik? Ga naar de gemeente om een nieuw rijbewijs aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Heeft u een Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) nodig? Vraag deze online aan bij het CBR. U betaalt de Gezondheidsverklaring bij de aanvraag.

Net het rijbewijs gehaald? Let op!
Iedereen die voor het eerst een Nederlands rijbewijs haalt, valt onder de 'Regeling beginnende bestuurders'. Voor beginnende bestuurders gelden de eerste 5 jaar na ontvangst van het rijbewijs strengere regels. De nieuwe weggebruikers krijgen een strafpunt als zij worden aangehouden vanwege bumperkleven, een snelheidsoverschrijding van meer dan 30 kilometer per uur, een alcoholpromillage van 0,8 en hoger en het veroorzaken van ongevallen waarbij doden of gewonden vallen.

Medische keuring
Omdat u bij een verlenging van uw rijbewijs C, D, CE en DE een medische keuring moet ondergaan, neemt de vernieuwing van uw rijbewijs meer tijd in beslag (soms wel 6 weken na de keuring!). Begin daarom op tijd met het vernieuwen van uw rijbewijs.

Omwisselen Nederlands rijbewijs voor het buitenland
Wanneer u in een EU/EER land woont of in Zwitserland en u moet uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een rijbewijs van uw woonland, dan moet u uw geldige Nederlandse rijbewijs omwisselen bij de autoriteiten in het land waar u staat ingeschreven.

Omwisseling militair rijbewijs
Bij deze aanvraag moet een verklaring van geschiktheid (VvG) overgelegd worden. De (ex)militair moet zelf deze verklaring aanvragen bij het CBR. De verklaring van geschiktheid is verkrijgbaar bij de gemeente of kan aangevraagd worden bij het CBR via www.cbr.nl via Mijn CBR.