Rijbewijs aanvragen

Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. Ieder voertuig heeft een eigen rijbewijscategorie. Op uw rijbewijs staat voor welke categorieën u voertuigen mag besturen. Lees meer over rijbewijscategorieën op Rijksoverheid.nl.

Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 75e jaar op Rijksoverheid.nl.

U vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan als:

 • u voor het eerst geslaagd bent voor een rijexamen.
 • u geslaagd bent voor een nieuwe categorie.
 • uw rijbewijs bijna verloopt.
 • uw rijbevoegdheid ingeperkt is (bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte).
 • u een rijbewijs wilt omwisselen (bijvoorbeeld een buitenlands of militair rijbewijs).
 • uw rijbewijs kwijt of gestolen is.
 • uw rijbewijs beschadigd is.

Woont u in het buitenland? Als u een Nederlands rijbewijs heeft en in het buitenland (Europese Unie) woont, kunt u dat rijbewijs niet meer in Nederland verlengen. Dat moet bij de autoriteiten van het land waarin u woont.

 

Wat moet u weten?

De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van een rijbewijs zijn:

 • U woonde in het afgelopen jaar minimaal 184 dagen in Nederland.
 • U vraagt uw rijbewijs binnen 3 jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.

Controleer op CBR.nl of u een Gezondheidsverklaring moet invullen. Het CBR beoordeelt daarna of u rijgeschikt bent. Soms heeft het CBR meer informatie nodig. Dan moet u bijvoorbeeld gekeurd worden door een arts. Of een rijtest doen.

Wilt u een buitenlands rijbewijs inwisselen? Dan gelden er extra voorwaarden. Lees meer over het omwisselen van buitenlandse rijbewijzen op RDW.nl.

De leeftijd waarop u een rijbewijs mag aanvragen, hangt af van het soort rijbewijs. 

Als u 17 jaar oud bent, kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een coach naast u. Hiervoor vraagt u een begeleiderspas aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Lees meer over het jongerenrijbewijs op 2todrive.nl.

Rijbewijs 75-plussers tijdelijk met maximaal 1 jaar verlengd

Vanaf 1 december 2019 gaat een tijdelijke verlenging van het rijbewijs voor 75-plussers in. 75-plussers mogen dan onder bepaalde voorwaarden blijven rijden met een rijbewijs dat verlopen is.

Het CBR bepaalt of iemand valt in de regeling van de administratieve verlenging. Nadat de 75-plusser zijn gezondheidsverklaring heeft ingediend, krijgt hij/zij bericht van het CBR. De administratieve verlenging wordt geregistreerd in het Centraal Rijbewijzenregister. Voor de mensen die binnen de regeling vallen wordt er in het Rijbewijzenregister een code 106 geplaatst achter de categorie A, B, BE en/of T. Deze is alleen te zien in het Rijbewijzenregister, niet op het rijbewijs. De regeling geldt voor maximaal 1 jaar. Ga voor meer informatie over het rijden met een verlopen rijbewijs naar de website van het CBR.  

Er zijn de volgende soorten rijbewijzen:

Meer informatie kunt u vinden op de website van de RDW of op de website van de Rijksoverheid.

 Groot rijbewijs

 • Bezitters van een groot rijbewijs die het beroep van chauffeur willen uitoefenen, hebben te maken met de Richtlijn vakbekwaamheid. Dit houdt onder andere in dat chauffeurs die hun vakbekwaamheid (chauffeursdiploma) willen halen, 2 praktijktoetsen moeten doen. Deze toetsen komen naast het praktijkexamen. Ook wijzigen de theorie-examens. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het CBR.
 • Voor het verlengen van een groot rijbewijs is een medische keuring nodig.
 • Voor het afleggen van het examen D en DE moet u minimaal 24 jaar zijn. Als u uw rijbewijs D of DE in combinatie met uw vakbekwaamheid (code 95) haalt, dan kunt u examen doen vanaf 21 jaar.  

 

Kosten

 • Kosten rijbewijs: 40,65 Euro
 • Toeslag spoedaanvraag: 34,10 Euro
 • Rijbewijs met spoed: 74,75 Euro
 • Gezondheidsverklaring: 37,80 Euro (digitaal via CBR aan te vragen en te betalen)
 • Gezondheidsverklaring: 37,80 Euro (op papier, in het Stadskantoor op te halen).

U betaalt de kosten als u de aanvraag doet.

 

Contact

Spoedprocedure
Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt bij de gemeente, kunt u het rijbewijs de volgende werkdag afhalen. Bij het afhandelen van uw aanvraag geeft u aan dat u met spoed een aanvraag wilt doen. Wanneer u gebruikt maakt van deze spoedprocedure worden hiervoor extra kosten in rekening gebracht.

Aanvragen en ophalen

 • U kunt digitaal een afspraak maken voor het aanvragen van een rijbewijs. 
 • U kunt ook bellen voor een afspraak via telefoonnummer 140164.
 • Onze openingstijden.
 • U moet het rijbewijs persoonlijk komen ophalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.
 • Bij het ophalen van het nieuwe rijbewijs moet u het oude rijbewijs inleveren.

Termijn

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen bij de gemeente. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een rijbewijs aan via de spoedprocedure. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw rijbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Meenemen

Zo vraagt u een rijbewijs aan:

 • U komt naar de gemeente.
 • U neemt mee:
  • uw geldige identiteitsbewijs
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de richtlijnen
  • uw oude rijbewijs, als u uw rijbewijs wilt verlengen of vervangen
 • U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Is uw rijbewijs vermist of gestolen? Of heeft u een vermoeden van misbruik? Ga naar de gemeente om een nieuw rijbewijs aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Heeft u een Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) nodig? Vraag deze online aan bij het CBR. U betaalt de Gezondheidsverklaring bij de aanvraag.

Vanaf 26 mei 2018 staat op de achterkant van een nieuw rijbewijs een symbool: de letters ID met een sleutel. Het symbool geeft aan dat u in de toekomst met dit rijbewijs kunt inloggen op websites van de overheid, zorg en pensioenfondsen. Wilt u dit niet? Neem contact op met de RDW.

Net het rijbewijs gehaald? Let op!
Iedereen die voor het eerst een Nederlands rijbewijs haalt, valt onder de 'Regeling beginnende bestuurders'. Voor beginnende bestuurders gelden de eerste 5 jaar na ontvangst van het rijbewijs strengere regels. De nieuwe weggebruikers krijgen een strafpunt als zij worden aangehouden vanwege bumperkleven, een snelheidsoverschrijding van meer dan 30 kilometer per uur, een alcoholpromillage van 0,8 en hoger en het veroorzaken van ongevallen waarbij doden of gewonden vallen.

Medische keuring
Omdat u bij een verlenging van uw rijbewijs C, D, CE en DE een medische keuring moet ondergaan, neemt de vernieuwing van uw rijbewijs meer tijd in beslag (soms wel 6 weken na de keuring!). Begin daarom op tijd met het vernieuwen van uw rijbewijs.

Omwisselen Nederlands rijbewijs voor het buitenland
Wanneer u in een EU/EER land woont of in Zwitserland en u moet uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een rijbewijs van uw woonland, dan moet u uw geldige Nederlandse rijbewijs omwisselen bij de autoriteiten in het land waar u staat ingeschreven.

Omwisseling militair rijbewijs
Bij deze aanvraag moet een verklaring van geschiktheid (VvG) overgelegd worden. De (ex)militair moet zelf deze verklaring aanvragen bij het CBR. De verklaring van geschiktheid is verkrijgbaar bij de gemeente of kan aangevraagd worden bij het CBR via www.cbr.nl via Mijn CBR.

Gezondheidsverklaring
Bent u niet in staat om via Mijn CBR een Gezondheidsverklaring in te vullen? Dan kunt u bij ons een papieren Gezondheidsverklaring kopen. Deze moet u éérst invullen en naar het CBR sturen. Binnen 1 week stuurt het CBR u het keuringsverslag per post of e-mail. Het kan voorkomen dat zij u vragen om nog andere formulieren in te vullen in samenspraak met een keuringsarts of specialist.

17 en je rijbewijs gehaald?

 • Dan kun je zelf zonder ouders of vertegenwoordigers je rijbewijs aanvragen.
 • Breng de begeleiderspas van de RDW mee (als deze is aangevraagd bij de RDW dan kunnen we dat nakijken)
 • Neem een geldig identiteitsbewijs mee
 • Breng een  kleurenpasfoto mee die goed lijkt

 

Let op

Heeft u een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk en woont u in Nederland? Zodra het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat (brexit), heeft dit gevolgen voor uw rijbewijs. Lees meer op de website van de RDW.