Grensinformatiepunt (GIP) – Interreg Vlaanderen - Nederland

Roks, M. (Marloes)

Logo Interreg

Om grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit te bevorderen en duurzaam in te richten, is de ISD Brabantse Wal partner in het Interreg project ‘Grensinfovoorziening VL-NL’ (www.grensregio.eu). Dit project loopt tot 31 maart 2019 en wordt financieel ondersteund door de Europese Unie. Een deelproject van dit project is het oprichten van een duurzaam grensinformatiepunt in West - Brabant. De ISD Brabantse Wal is (onder andere) bij dit deelproject betrokken. Het Grensinformatiepunt is bestemd voor iedereen die (persoonlijke) vragen heeft over grensoverschrijdend werk en deze fysiek wilt stellen bij een deskundige. Op dit moment bestaat er al een website (www.grensinfopunt.nl) waar informatie gevonden kan worden, maar in West-Brabant zal dus een fysiek informatiepunt komen, waar mensen terecht kunnen voor informatie en advies, startend bij de ISD Brabantse Wal. Aan de grenszijden van Nederland - België en Nederland – Duitsland bestaan al grensinformatiepunten. Het grensinformatiepunt in West – Brabant zal onderdeel worden van dit netwerk.

Er bestaat al een grote groep zogenoemde ‘grenswerkers’ die nog regelmatig tegen praktische problemen aanlopen rondom pensioen, zorgverzekering, etc. Daarnaast zijn er ook potentiële ‘grenswerkers’ die willen wonen of werken in België. Beide groepen zullen terecht kunnen bij het GIP met vragen over bijvoorbeeld sociale zekerheid, belasting en arbeidsrecht.

Niet alleen het oprichten van een GIP is onderdeel van dit Interreg project, maar ook het grensoverschrijdend matchen van vraag en aanbod. Waar aan de ene kant van de grens een tekort is van werknemers, kan aan de andere kant een overaanbod zijn. Door samen te werken met partners, wordt grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit efficiënter georganiseerd. Het hele project wordt in samenwerking met partners uitgevoerd. De SVB/BBZ is procesverantwoordelijk. Daarnaast zijn er aan beide kanten van de grens partners:

• Dethon
  • EGTS Linieland van Waas en Hulst
  • Gemeente Eindhoven
  • Gemeente Maastricht
  • Provincie Antwerpen
  • Provincie Oost-Vlaanderen
  • TUA West
  • UWV Werkbedrijf West-Brabant & Zeeland
  • Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB)
  • VOKA-Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen

Tevens zijn er cofinanciers:

• Benego
  • Provincie Antwerpen
  • Provincie Noord-Brabant
  • Provincie Oost-Vlaanderen
  • Provincie West-Vlaanderen
  • Provincie Zeeland

Het is nog niet bekend wanneer het grensinformatiepunt daadwerkelijk de deuren opent. Zodra dit bekend is, zal het gecommuniceerd worden.